În partea întâi am vorbit despre impresiile mele generale din Marrakech și despre cât de simplu şi ieftin este să ajungi în Maroc cu companiile aeriene low cost, precum Ryanair sau easy Jet. Astăzi, iți voi arăta Top 10 Marrakech – cele mai frumoase obiective turistice din acest oraș. Eu le-am vizitat pe toate și asta ar trebui să faci și tu dacă vei călători în Marrakech. Iar la finalul articolului vei găsi câteva tips and tricks, care te vor ajuta să înțelegi mai bine anumite lucruri despre Maroc. Dacă plănuiești o vacanţă în această ţară, este bine să fii informat și să cunoști cât mai multe lucruri înainte să ajungi la destinație.
Top 10 Marrakech – iată ce obiective nu trebuie să ratezi în oraşul roşu al Marocului
1. Piața Jemaa el-Fna
Jemaa el-Fna, în traducere liberă “adunarea morților” este cel mai viu loc din Marrakech. Este inima orașului și un adevărat teatru în aer liber. Aici vei găsi un bazar uriaş, sute de vânzători ambulanţi – care vând absolut orice, tarabe cu mâncare sau cu fructe, cerşetori, dansatori, artiști care fac tatuaje cu henna şi o mulțime de oameni dubioși. Iar traficul este absolut infernal. Vei vedea mașini, căruțe, măgari, hamali și o groază de scutere, motociclete și biciclete care vin din toate părțile. De asemenea, Jemaa el-Fna este cea mai aglomerată piață din Africa și face parte din patrimoniul UNESCO.
2. Medina din Marrakech
Medina este partea veche a orașului, iar pentru majoritatea turiștilor aceasta este principala atracție din Marrakech. Străduțele foarte înguste, culorile clădirilor, mirosurile specifice precum și sunetele creează o atmosferă unică. Dacă te plimbi prin medina ar fi bine să încerci, pe cât posibil, să ții minte pe unde ai luat-o. Asta dacă nu vrei să fii șantajat de vreun pseudo ghid care să îți arate drumul spre ieșirea din medina. Aici vei găsi faimoasele riad-uri, care sunt la mare căutare printre turiști. Majoritatea sunt renovate în stil tradițional marocan și transformate în hoteluri sau restaurante.
3. Moschea Koutoubia
Dacă întrebi un localnic, îți va spune că Moschea Koutoubia este cel mai faimos obiectiv din oraș. Aceasta este situată exact lângă intrarea în Piaţa Jemaa el-Fna. Şi, deși cel mai înalt minaret are doar 70 de metri înălțime, aceasta este cea mai înaltă moschee din Marrakech. Koutoubia a fost construită în anul 1162, iar intrarea nu este permisă decât pentru musulmani. Valoarea moscheii nu este dată doar de latura spirituală, ci și de arhitectura sa de referință internațională. Minaretul moscheii Koutoubia este un exemplu impresionant de arhitectura maură pură, care a stabilit tendința pentru viitoarele construcţii maure din Spania și Rabat.
4. Bazarul din Marrakech
Bazarul din piața Jemaa el-Fna continuă pe străduțele din medina orașului, care sunt transformate într-un bazar uriaș. În călătoria mea în Marrakech am petrecut mult timp plimbându-ma prin bazarul din medina. Este uimitor modul în care localnici încearcă să își vândă marfa, fiecare având propriul stil. Cu toate acestea, bazarul este plin de suveniruri și marfă de proastă calitate, via China. Însă dacă vei fi atent, vei face imediat diferența între marfa de calitate și fake-urile din China. În Maroc încă există meșteri care fac diverse lucruri tradiționale manual. Cu puţin noroc, te vei întoarce acasă cu un suvenir unic și valoros.
5. Jardin Majorelle
Grădinile Majorelle, despre care am vorbit mai mult în prima parte a articolului, sunt unul dintre cele mai relaxante locuri din Marrakech. De asemenea, această grădină botanică impresionantă este și cel mai vizitat obiectiv turistic din oraș. Grădinile cumpărate de către artistul francez Yves Saint-Laurent în anul 1980 arată impecabil și se află într-un contrast puternic cu nebunia din Marrakech. Grădinile Majorelle nu trebuie să lipsească din top 10 Marrakech.
6. Medersa Ben Youssef
Medersa Ben Youssef a fost o scoală coranică, numită după sultanul Ali ibn Yusuf, cel care în perioada 1106-1142 a extins orașul, precum şi influența sa. Aici copiii învățau să citească Coranul, iar cei mai buni dintre ei locuiau în căminul medersei. În prezent, Medrasa Ben Youssef nu mai este funcțională, însă aceasta se poate vizita și este o atracție pentru turiști. Medersa Ben Youssef este de asemenea una dintre cele mai frumoase clădiri din Marrakech. Clădirea a fost construită în secolul al 14-lea de către sultanul al-Hassan, însă a fost reconstruită de către sultanul saadian Abdullah al-Ghalib între anii 1557-1574. Medersa Ben Youssef a fost cel mai mare colegiu teologic din Africa de nord și putea găzdui până la 900 de studenți. Medersa Ben Youssef este un alt obiectiv turistic care nu trebuie să lipsească din top 10 Marrakech.
7. Palatul El Badi
Chiar dacă palatul El Badi se află în stare de ruină, cu puţină imaginație poți vizualiza în minte gloria de altă dată. Construcția palatului a fost începută de către cel mai prolific sultan saadian, Ahmad al-Mansur, în anul 1578. După căderea dinastiei saadienilor, palatul a intrat într-o perioadă de declin rapid. Materialele prețioase și decorațiunile au fost luate și folosite la construcția altui palat în noua capitală, Meknes. Chiar dacă au rămas doar ruinele, Palatul El Badi este un obiectiv turistic de top în Marrakech şi nu trebuie ratat.
8. Grădinile Menara
Grădinile Menara nu trebuie să lipsească din top 10 Marrakech. Aflate în interiorul orașului, acestea sunt ca o oază de linişte şi reprezintă o zonă perfectă pentru relaxare. Menara este un loc preferat de localnici pentru a uita câteva ore de agitația orașului. Mulţi dintre aceștia vin aici cu familia la picnic la final de săptămână. Lacul artificial din mijlocul grădinilor a fost construit la finalul secolului 19 și este plin de pești. Deși apa nu este foarte curată, poți vedea o groază de pești portocalii și galbeni.
9. Bulevardul Mohammed al VI-lea
Bulevardul Mohammed al VI-lea este zona nouă a orașului, unde sunt construite clădiri noi şi moderne, însă stilul marocan este păstrat chiar și la clădirile noi. Bulevardul este foarte lat și cu spațiu verde pe mijloc. Aici vei găsi cluburi de noapte, printre care și Pacha Marrakech, cel mai mare club de noapte din întreaga Africa, foarte multe cafenele, precum și un mall modern. Este vorba de Menara Mall, finalizat în vara anului 2015. Tot pe acest bulevard sunt și Gara Centrală din Marrakech, Teatrul Regal şi Palais des Congrès, locația unde se țin cele mai importante evenimente din Marrakech.
Nu rata o plimbare pe Bulevardul Mohammed al VI-lea, deoarece acesta este în contrast foarte mare cu restul orașului. Dacă vrei să iei o pauză din nebunia din medina, o seară petrecută la o cafenea sau la un restaurant de pe acest bulevard poate fi relaxantă. Şi nu rata tradiționalul ceai marocan din mentă proaspătă!
10. Palatul Bahia
Situat aproape de faimoasa piață Jemaa el-Fna, Palatul Bahia s-a vrut a fi cel mai mare palat al timpurilor sale. Acesta a fost construit în jurul anului 1900 și a servit ca resedință a marelui vizir al sultanului, guvernatorul Marrakech-ului. Numele se traduce în “strălucire”, iar numele și-l merită pe deplin deoarece palatul arată absolut superb. Arhitectura clădirii a vrut să capteze esența stilurilor marocan și islamic. Palatul Bahia a fost construit cu ajutorul constructorilor și mesteșugarilor din Fez. Palatul este uriaș, având peste 150 de camere, multe dintre acestea cu vedere spre curtea interioară. În total, curțile palatului au în jur de 8000 de metri pătrați. Palatul Bahia este un obiectiv care nu trebuie să lipsească din top 10 Marrakech.
Tips and tricks – “nu mă păcălesc ăștia pe mine, eu vin din România!”
În Marrakech vei fi asaltat în continuu de diverși oameni care vor să îți vândă ceva sau îți cer bani. Practic, nu ai cum să scapi de ei. În primele zile petrecute în Marrakech mi-am luat câteva ţepe mici, chiar dacă consideram că sunt bine pregătit și că “nu mă păcălesc ăștia pe mine, eu vin din România!”. După ce am vorbit de top 10 Marrakech, iată mai jos câteva sfaturi legate de cum să eviți să îți iei (prea multe) ţepe în Maroc.
Tips and tricks
– Negociază prețul taxiului înainte să te sui în mașină
Chiar dacă taximetristul ți se pare simpatic și chiar dacă ascultă rugăciuni la radio pe tot parcursul călătoriei, asta nu înseamnă că nu te va fura. Negociază obligatoriu prețul înainte de a te sui în taxi, deoarece altfel te va costa minim dublu. În interiorul orașului nu ar trebui să te coste mai mult de 50 de dirhami pentru orice destinație, iar pentru aeroport un preț de sub 100 de dirhami este un preț bun.
– Ţine bani cash la tine în bancnote cât mai mici
În Marrakech, aproape nimeni nu îți dă rest. Dacă nu ai bani să plătești o sumă fixa, toți îți vor spune că nu au să îți dea rest și astfel de vor forța să le lași șpagă. Acest lucru se întâmplă peste tot, aproape la orice magazin. Varianta cea mai bună pentru a obține bani cash în bancnote mici este să schimbi pe aeroport, imediat ce ai aterizat. Nu lăsa schimbul valutar pe mai târziu, pentru că în Marrakech nu găsești multe bancomate și chiar dacă vei găsi, îți vor da numai bancnote mari.
– Orice ți se oferă gratis, defapt nu este gratis
În Marrakech există o strategie de vânzare care sună cam așa: îi oferi turistului ceva gratis, iar apoi îl hărtuiești până când îți dă bani. Așadar, orice ți se oferă gratis, nu lua! Altfel, nu vei mai scăpa până când nu vei cotiza cu cațiva dirhami.
– Nu cere indicații nimănui
Peste tot vei găsi oameni foarte amabili și dispuși să te ajute să găsești hotelul sau anumite obiective turistice. Evident, nimic nu este gratis, iar după ce “ghidul” te va îndruma sau îți va arăta drumul către ceea ce cauți, îți va fi foarte greu să scapi de el fără să îi dai bani. Practic, sfatul meu este nu ceri indicații nimănui, decât altor turiști străini pe care îi vezi cu harta în mână. Poate au vizitat deja obiectivul pe care tu îl cauți și te pot îndruma.
– Nu poza îmblânzitorii de șerpi, berberii, vânzătorii, meșteșugarii sau street performerii
Defapt, încearcă să nu pozezi pe nimeni decât, evident, pe ascuns. Pentru că altfel îți vor cere insitent bani.
Citeşte şi:
Primele impresii din Marrakech – orașul roșu (partea 1)
sau
Cazare în Marrakech: ce alegem, riad sau hotel?
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii