Muzeul de Egiptologie din Torino este unul dintre cele trei muzee must visit din acest oraș, alături de Muzeul Automobilului (despre care am scris mai multe aici) și Muzeul Național al Cinematografiei. Muzeul de Egiptologie din Torino (The Museo delle Antichità Egizie) este singurul muzeu din lume, în afara celui din Cairo, care este dedicat exclusiv artei şi culturii egiptene.
Muzeul a fost fondat în anul 1824, după ce regele Carol Felix al Sardiniei a achiziționat o mare parte a colecției pe care astăzi o adăpostește muzeul. Colecția inițială cuprindea 5268 de obiecte, printre care 100 de statui, 170 de papirusuri, precum şi câteva mumii, apoi în anul 1833 a mai fost adăugată o colecție aparținând lui Giuseppe Sossio, care cuprindea peste 1200 de obiecte. De-a lungul timpului, până în anul 1960, au mai fost adăugate colecției muzeului diverse obiecte. Obiectele Muzeului de egiptologie din Torino nu au părăsit niciodată orașul sau clădirea care adăpostește muzeul, creată special pentru acest lucru. Clădirea a beneficiat de o modernizare cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă desfășurate în anul 2006 în regiunea Torino.
Muzeul de Egiptologie din Torino: preţuri şi program de vizitare
Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 8:30 – 19:30, ultima intrare fiind acceptată la ora 18:30. Muzeul este închis doar lunea și doar în data de 25 decembrie, în rest fiind deschis publicului în orice zi a anului.
Preţul normal al biletelor de intrare în muzeu este de 7.50 euro, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, precum şi cei care au peste 65 de ani, beneficiază de o reducere, plătind pe bilet doar 3.50 euro. De asemenea, copiii sub 18 ani beneficiază de intrare gratuită. Pentru a nu pierde timp la casa de bilete, puteți achiziționa biletele online de pe site-ul oficial al Muzeului, pe care îl găsiți aici.
Pentru pasionați, alte orașe din Europa care găzduiesc muzee care dețin colecții egiptene sunt: Londra (British Museum), Paris (Luvru), Viena (Kunsthistorisches Museum), Berlin, Lyon, Florența, Atena, St. Petersburg, Copenhaga sau Bologna.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii