Aflându-mă într-o scurtă plimbare în zona Aradului și ținând cont de faptul ca mi-era dor de călătorii, m-am uitat pe hartă ce obiective turistice pot fi văzute în zonă și am descoperit stațiunea balneo-climaterică Moneasa. Aceasta se află la poalele munților Codru Moma. Am plecat într-acolo mai mult din curiozitate. Nu mai fusesem niciodată în această zonă a ţării. Iar ulterior aveam să constat că a fost o idee inspirată.
Moneasa se află la aproximativ 100 de km de Arad
Am plecat cu mașina din Arad, după ce am luat câteva detalii despre traseul pe care vroiam sa îl urmez. Sunt aproape 100 de km până la Moneasa, mergând pe drumul rutier cel mai modernizat, întrucât există și alte variante, ceva mai “rustice”. Traseul cel mai bun este imediat la ieșirea din Arad spre Deva, mergând la stânga spre Șiria, apoi Seleuș, Ineu, Sebiș, Dezna, Rănușa și Moneasa. Cei aproximativ 100 de km se pot face cam într-o oră și 20 de minute. Drumul este de un pitoresc aparte, după ce se iese din Arad se merge spre Șiria, de unde începi de fapt să simți că intri într-o altă lume, o lume a peisajelor pastel și a liniștii, o lume a culorilor aurii ale toamnei îmbinate cu culorile încă verzi ale munților ce se văd peste tot în zare.
Localitatea Șiria este locul unde se face trecerea de la Câmpia Aradului spre Munții Zarandului. Apoi spre Ineu, situat pe Crișul Repede și care se află intre Munții Zarandului și Munții Codru Moma. Încă 25 de km până la Sebiș, același traseu plin de culoare, cu sate mici și curate, pline de verdeață, flori și pomi ruginii. Mai sunt apoi doar 15-16 km până la intrarea în Moneasa, străbătând ultimele localități Dezna și Rănușa, unde decorul de munte te fascinează, șure de fân, văcuțe care pasc liniștite pe marginea drumului, case vechi multicolore, îngrijite, aer curat care pătrunde și se simte peste tot în mașină.
În Moneasa natura este la ea acasă
Și am intrat în Moneasa. Mărturisesc că a fost o surpriză foarte plăcută. Case frumoase, hoteluri, pensiuni superbe, foarte curate și îngrijite, un decor montan aparte, foarte colorat și apetisant, un mic lac, mult verde amestecat cu culori de toamnă. Şi oameni binevoitori și incredibil de amabili.
Am descoperit o mică pârtie de schi, un ștrand modern, instalații pentru băi cu ape minerale și termale, bazine în aer liber, alei modernizate prin pădurea ce domină decorul peste tot. Și mai presus de tot, o liniște extraordinară. Distorsionată doar de cântecul păsărelelor și de susurul micilor ape curgătoare ce se aude peste tot. Pe lângă ștrandul principal trece un pârâu venit de sus din munte. Aici poți vedea ceva unic, sute de păstrăvi care mișună în sus și-n jos cu viteze amețitoare. De fapt tot peisajul te amețește prin frumusețe, simplitate, curățenie și culori îmbietoare.
Hoteluri cu baze de tratament
La hoteluri există baze speciale de tratamente. Am înțeles de la specialiștii acestora că stațiunea are ca profil cura și tratamentul pentru afecțiuni ale sistemului nervos, ale sistemului locomotor, reumatologic și ale bolilor de nutriție. Clima și apele termale contribuie cel mai mult la ameliorarea acestora. Judecând după aerul total nepoluat, liniștea apăsătoare și bucuria culorilor naturii, consider ca o odihnă de câteva zile la Moneasa înseamna probabil jumătate din orice astfel de tratament.
Am constatat cu bucurie ca restaurantele și terasele existente au un specific aparte. Sunt curate, cu bunătăți din zonă, cu meniu variat, proaspăt și autentic.
Am plecat spre casă. Dar cu regretul că nu am descoperit mai de mult această stațiune, această oază de liniște și de încărcare a bateriilor, dar cu siguranță voi reveni și voi mai face călătorii în această zonă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii