

Malta, frumoasa insulă din Mediterană cu numeroase legende, este o binecunoscută destinaţie de vacanţa, cu plaje superbe şi variate, cu apa mării variind de la albastru închis, la verde smarald.
Ce putem face în arhipelagul Maltez, care cuprinde şi insulele Gozo şi Comino, în afară de plajă şi mâncare bună? Ei bine, am putea încerca să descoperim câteva dintre locurile care au inspirat unele dintre extraordinarele legende din Malta.
Malta are o istorie străveche. Primii locuitori se pare că au venit în Malta înainte de anul 5000 î.Hr., din Sicilia. Ei sunt, probabil, enigmaticii constructori ai celebrelor temple megalitice din Malta și Gozo care datează din perioada 4000-2500 î.Hr. Aceste temple sunt construite, în general, în forma de trifoi şi sunt considerate cele mai vechi structuri de piatră din lume.
Vechimea templelor, faptul că au supravieţuit mileniilor, dimensiunea impresionantă a acestora sau cine şi când le-au construit, sunt întrebări care au fascinat întotdeauna omenirea. Căci Malta nu este doar o destinaţie ideală de vacanţă, ci şi o insulă a misterelor. Iar misterele, nasc legende.
Iată trei dintre fascinantele legende din Malta
1. Legende din Malta: Mitul despre giganţi
Poate una dintre cele mai vechi legende din Malta este mitul despre giganţi, creaturi despre care se spune ca trăiau în vechime în aceste locuri. Giganţii, despre care face referire şi Biblia, numindu-i uriaşi, sunt descrişi ca fiind monștrii cu aspect uman, care aveau dimensiuni fizice impresionante şi o forţă extraordinară.
Potrivit legendei locale, giganţii ar fi enigmaticii constructori ai templelor megalitice ale caror ruine se păstrează şi astăzi.
Cel mai fascinant dintre acestea este templul Ggantija, situat în insula Gozo. Numele acestuia derivă chiar din cuvântul maltez ġgant, care inseamna gigant. Poate şi din acest motiv, acest loc a fost asociat, din vechime, cu mitul despre giganți. Iar templul, care datează din epoca bronzului (3600 – 3200 î.Hr), fiind printre cele mai vechi clădiri de piatră din lume, uimeşte prin dimensiune. Privind zidul înalt, construit din monolituri suprapuse perfect, fără mortar, unele depăşind 5 metri lungime şi cântărind câteva zeci de tone, gândul zboară, fară să vrei, la mitul despre giganţi.
Legenda spune că, în vremuri străvechi, în arhipelagul Maltez, alături de oameni, traiau şi giganţii. Mitul despre giganţi povesteşte despre o femeie gigantică de pe insula Gozo. Se spune că ea a fost văzută de locuitorii insulei purtând bolovani uriaşi deasupra capului şi carându-i la locul de odihnă al giganţilor. Ea era atât de mare şi de puternică încât, în timp ce căra pietrele, îşi purta şi copilul, jumătate-uriaș, jumătate om pe celălalt umăr.
Cărând aceste pietre mari şi grele, femeia gigantică a construit templul de la Ggantija, adica”turnul giganţilor” în limba malteză. După ce a terminat de construit templul, ea a adunat oamenii de pe insulă şi i-a poftit să intre înăuntru, pentru a se închina.
De asemenea, legenda mai spune că femeia, deşi era foarte mare şi de puternică, mânca numai fasole și miere. Legenda pare să corespundă, într-o oarecare măsură, cu teoriile științifice actuale. Oamenii de știință sunt de părere că Ggantija ar fi fost folosit ca templu al zeiței fertilităţii. In urma săpăturilor arheologice, în apropiere au fost descoperite figurine antropomorfe corpolente, cunoscute şi sub denumirea de “doamnele grase”.
2. Legende din Malta: Mitul lui Calypso
Dintre legendele din Malta, mitul lui Calypso este povestit chiar de Homer, în Odiseea. În lunga sa călătorie, Odiseu (cunoscut şi sub numele de Ulise) o intâlneşte pe nimfa Calypso pe insula Ogygia, unde naufragiase. Calypso trăia într-o peșteră pe insulă și s-a îndrăgostit de el. Dorind să-l țină pe vecie alaturi de ea, Calypso i-a făgăduit nemurirea, cerându-i în schimb să rămână veşnic alături de ea. Dornic să se întoacă acasă, Odiseu a refuzat. Cu toate acestea, Odiseu a rămas şapte ani prizonier sub vraja nimfei Calypso. Abia după intervenția zeilor, Odiseu a fost eliberat din vraja ei. El a fost ajutat de zei să construiască o corabie cu care s-a întoars la soția sa, în insula Ithaca.
Ei bine, se spune că Ogygia este chiar insula malteză Gozo. Iar peştera în care trăia nimfa Calypso este situată în Golful Ramla din nordul insulei. Datorită mitului despre nimfa Calypso, care ar fi trăit în această peşteră, acum este cunoscută sub numele de Peștera lui Calypso.
Peștera lui Calypso este, de fapt, constituită dintr-o serie de caverne și, potrivit legendei, ar duce chiar până la mare.
Dacă legendele din Malta vă trezesc curiozitatea, trebuie neapărat să vizitați şi insula Gozo. Va fi uşor să înțelegeți cum a apărut legenda despre Calypso în această insulă magică. Gozo este plină de locuri încântătoare, iar nisipul roșiatic de pe plaja Ramla, aflată lângă peştera lui Calypso, este un exemplu minunat.
3. Legende din Malta: Povestea despre Sfântul Apostol Pavel
Malta are o relație profundă cu creștinismul, care, potrivit legendei, a avut aici un început fantastic. Se spune că, creștinismul a venit în Malta odată cu naufragiul apostolului Pavel, în anul 60 d.Hr. Această întâmplare a făcut ca povestea despre Sfântul Apostol Pavel să marcheze istoria Maltei.
Dintre legendele din Malta, povestea despre Sfântul Apostol Pavel poate fi găsită în Biblie. Așa cum se spune în Faptele Apostolilor, Pavel a fost trimis la Roma ca prizonier, pentru a fi judecat politic. Pe drum, corabia pe care călătorea a fost prinsă într-o furtună violentă, în apropiere de coasta malteză. Corabia a fost distrusă, dar toţi pasagerii s-au salvat. Ei au innotat până la malul unei mici insule din apropierea Maltei, cunoscută acum sub numele de Insula Sf. Paul.
Ajunşi în Malta, naufragiaţii au fost întâmpinați și primiți cu bunătate de localnici, aflaţi în acea perioadă sub dominația romană. Povestea spune că localnicii au făcut un foc și i-au chemat pe toți naufragiaţii să se încălzească. Când focul era aprins, apostolul Pavel a fost brusc mușcat de o viperă veninoasă. Maltezii, care erau foarte superstițioși la acea vreme, se așteptau ca acesta să moară otrăvit. Dar, în mod miraculos, apostolul Pavel nu a păţit nimic. Locuitorii insulei au interpretat acest lucru ca fiind un semn că apostolul Pavel era cu adevărat un om deosebit.
Povestea despre Sfântul Apostol Pavel mai spune că acesta a rămas în Malta toată iarna și a început răspândirea creștinismului pe insulă. În timpul șederii sale, apostolul Pavel a fost invitat în casa lui Publius, șeful romanilor de pe insulă. Conform tradiției, se spune că apostolul l-a vindecat pe tatăl lui Publius de o febră gravă. Se mai spune că, după această faptă, Publius s-a convertit la creștinism. Conform legendei, Publius a devenit primul episcop al Maltei, iar Catedrala din Mdina a fost construită chiar pe locul casei sale.
Dovezile arheologice par să sprijine această tradiție, deoarece Malta a fost una dintre primele colonii romane convertite la creştinism. Iar peştera în care se spune că ar fi stat Sfântul Apostol Pavel în timpul şederii sale în Malta, este cunoscută acum ca Grota Sf. Pavel.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii