Acum câteva săptămâni am fost într-o mică vacanţă de câteva zile prin România, încercând să descopăr locurile frumoase din țara noastră care, din păcate, nu sunt promovate aşa cum ar trebui. Am ajuns la Cazanele Dunării și la Parcul Național Cheile Nerei. Însă destinația finală a fost Ochiul Beiului. Acesta este un lac incredibil de frumos şi care nu îngheață niciodată! Aflat în județul Caraş-Severin, lacul Ochiul Beiului este unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din țara noastră.
Lacul Ochiul Beiului se află pe malul stâng al Nerei. Este în Parcul Naţional Cheile Nerei Beușniţa. Aici nu se ajunge chiar ușor, fiind situat într-o zonă să zicem “sălbatică”, în mijlocul naturii. Fiind alimentat de un izvor submers, lacul Ochiul Beiului se întinde pe o suprafață de aproximativ 284 de metri pătrați și are adâncimea maximă de 3.6 metri (conform Wikipedia). Astfel, este cel mai mare lac carstic din România. Când îl vezi pentru prima dată rămâi impresionat de culoarea sa aproape ireală. Evident, văzusem multe poze impresionante cu Ochiul Beiului înainte să ajung aici, însă nu am crezut că şi în realitate poate să arate tot aşa. Dar este real!
Lacul Ochiul Beiului, cel mai frumos loc din România?
Apa transparentă şi de culoarea turcoaz dă o notă mitică acestui loc, mai ales având în vedere ca de lacul Ochiul Beiului sunt legate și legendele ielelor. Se zice că aici se strâng, dansează și se scaldă ielele pădurii în noaptea de Sânziene. Oricum, având în vedere cât de impresionant este lacul și cât de frumos este cadrul natural, nu e de mirare că ielele au ales tocmai acest loc, deoarece cu siguranță este unul dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră, pe care TREBUIE să îl vizitezi măcar o dată.
O altă legendă legată de formarea acestui lac mi-a fost semnalată pe facebook de către Rodica Vranciuc. Se spune că fiul unui bei care domnea în zonă s-a îndrăgostit de fiica unui păstor, pe care a răpit-o și a închis-o într-un turn din Cheile Nerei. Însă fata a reușit să scape și, în timpul nopții, a fugit. Beiul s-a simțit jignit și a ordonat ca fata să fie omorâtă. Fiul beiului a plâns atât de mult după frumoasa fată de care se îndrăgostise, încât lacrimile lui au umplut lacul, iar culoarea apei a împrumutat culoarea ochilor lui. De altfel, lacul are forma ovală a unui ochi. Până la urma, din disperare, el și-a pus capăt zilelor. Tot legenda zice că fata s-a transformat în râu – Râul Beușnița.
Citeşte şi:
Muntele de sare de la Lopătari
sau
Impresii de la Vulcanii Noroioşi
Foto: Andrei Matei
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii
7 comentarii. Leave new
Ochiul Beiului si Lacul Dracului sunt doua lacuri diferite. Lacul Dracului a fost initial un lac subteran, insa, odata cu prabusirea unei bucati din tavanul pesterii , acesta a aparut la suprafata. Ochiul Beiului se afla pe raul Beu, in apropierea Cascadelor Beusnitei. Locuiesc in Resita, Judetul Caras Severin si le-am vazut pe amandoua. Din poze pare ca tu ai fost la Ochiul Beiului.
Asa este, am incurcat numele. Am corectat.
Multumesc!
locatia mai exacta? cum pot ajunge din bucuresti.multumesc
Ochiul Beiului se afla in Parcul Național Cheile Nerei – Beusnita. Din Bucuresti faci cam 8 ore, iar drumul trece pe la Drobeta Turnu Severin – Baile Herculane, apoi stanga pe DN57B, iar la Oravita o iei tot in stanga spre localitatile Socolari si Potoc, iar unde se termina drumul parchezi si o iei pe jos vreo 2 km.
spelendid, am fost in 2011 acolo! este mirific, un loc de vis!
aveti niste poze minunate!!!
vai cat de frumos e nu pot sa cred!!!!