

Îmi place foarte mult să călătoresc şi să zbor cu avionul. Dacă ar fi după mine, aş zbura oriunde şi oricând. Merg pe motto-ul “cu cât mai multe escale cu atât mai bine”. Nu am mai călătorit de multă vreme prin Germania, motiv pentru care m-am gândit că ar fi mișto să îmi iau câteva zile libere și să fac o plimbare prin sudul Germaniei. M-am gândit să zbor la Memmingen şi să vizitez orașele Bad Waldsee, Altshausen și Ravensburg, apoi să iau trenul până la Stuttgart. Iar de aici sunt zboruri zilnice înapoi către București, cu compania aeriană low cost Blue Air.
De mai multă vreme am pus ochii pe zborurile de Memmingen deoarece îmi place foarte mult sudul Germaniei. Am mai fost în această zonă de mai multe ori. Cu toate acestea, nu am mai ajuns aici de vreo 8 ani de zile. Mi-era dor de locurile pe care le știam și eram curios dacă mai erau la fel. Când eram mic, călătoream des în Germania împreună cu părintii. Uneori stăteam chiar și 2-3 săptămâni prin tot felul de orașe și sate, iar aproape în fiecare noapte dormeam în altă parte la diverse pensiuni sau hoteluri. De aceea, pot spune că am ajuns să cunosc foarte bine ţări precum Austria, Elveția sau Germania, deoarece cred că de-a lungul anilor am vizitat 70-80% din orașele şi localitățile mai mari din aceste ţări.
Aterizare pe aeroportul din Memmingen
Acum câțiva ani, Wizz Air opera zboruri de la București către Memmingen, însă această rută a fost desființată. Wizz Air mai operează în prezent zboruri din România către Memmingen doar din Timișoara, Târgu Mureș și Cluj (plus Sibiu începând cu luna august 2016). Aşa că pentru a ajunge la Memmingen am ales varianta de a zbura cu Blue Air la Cluj, unde am stat câteva ore în aeroport, iar de la Cluj am zburat la Memmingen. Am plecat din București la ora 7:00, iar la Memmingen am ajuns la ora 12:50, ora locală.
Am fost plăcut impresionat de micuțul aeroport din Memmingen. Este un fost aeroport militar folosit de trupele germane și americane în al Doilea Război Mondial. Aeroportul din Memmingen. Ca și dimensiuni, este comparabil cu cel din Timișoara. A fost renovat și transformat într-un aeroport comercial în anul 2004, tot atunci când s-a construit și noul terminal modern. De aici operează zboruri regulate companiile aeriene low cost Wizz Air și Ryanair. Însă sunt și alte câteva companii oferă zboruri charter (printre care Austrian Airlines și Niki).
Mi se pare uimitor că de aici, de pe un aeroport mic, situat practic fix în mijlocul câmpului și departe de orice, există zboruri către unele destinații foarte mișto, cum ar fi Tenerife, Alicante, Malaga, Porto, Faro sau Palma de Mallorca. Deoarece este situat “în camp”, de la aeroportul din Memmingen este destul de complicat să ajungi în orașele mai mari de pe lângă, conexiunile fiind destul de proaste. Chiar și dacă vrei să ajungi la München, conexiunile nu sunt foarte bune. Poți lua bus-ul de la aeroport către gara din Memmingen, iar de aici poți lua trenul către München. Atât bus-ul cât și trenul circulă din oră în oră, iar prețul unei călătorii până la Munchen costă în jur de 25€.
Nemţii consideră sudul Germaniei ca fiind “la țară”
Fiind o zonă mai rurală, nu la fel de dezvoltată din punct de vedere industrial ca centrul sau nordul ţării, sudul Germaniei, în special landul Baden-Württemberg, este considerat de nemți ca fiind “la țară”. Am discutat cu câțiva localnici și am aflat că mulţi oameni de aici consideră că într-o familie cel care trebuie să muncească este bărbatul, iar multe femei muncesc câțiva ani până ce nasc, apoi preferă să stea acasă și să se ocupe de copiii și de treburile casei.
În sudul Germaniei la țară arată cam aşa (fotografiile sunt din localitatea Ebersbach):
Ebersbach este o localitate nouă, construită de la zero prin anii ’90. Însă în sudul Germaniei este plin de orașe istorice, cu clădiri foarte vechi. Unul dintre acestea este Bad Waldsee (foto), unde foarte multe clădiri sunt construite la începutul secolului al XVI-lea. Din fericire, aceste clădiri construite pe structura de lemn au reușit, cumva, să supraviețuiască celui de-al Doilea Război Mondial și pot fi admirate în toată splendoarea lor, deoarece au fost restaurate, iar arhitectura originală a fost păstrată.
Baden-Württemberg este al treilea cel mai mare land din Germania, atât ca suprafață cât și ca număr de locuitori. În această zonă e plin de castele de dimensiuni mici și medii. Practic, fiecare orășel, mai mic sau mai mare, are un castel fortificat de pe vremea în care localnicii trebuiau să se apere de diverși atacatori. Astfel, se crează o unicitate și o atmosferă aparte fiecărei așezări.
Cinci orașe în 4 zile
Oraşele pe care am vrut să le revăd în această excursie au fost în special Stuttgart, Ravensburg, Bad Saulgau, Altshausen si Bad Waldsee. Dar pentru că am beneficiat de o mașină, am vizitat chiar mai mult de atât și am reușit să ajung și în câteva localități mai mici, precum Weingarten, Aulendorf sau Ebersbach-Musbach.
Chiar dacă pare ciudat, în aceasta excursie am avut și doua obiective mai mici, pe care le-am și îndeplinit. Primul a fost să mănânc un kebab picant în Bad Saulgau, la niște turci pe care îi cunosc de mulţi ani și unde am mâncat cel mai bun kebab ever. Done. Încă din prima zi. Iar al doilea obiectiv era să fac un popas pe o bancă de lemn de care îmi aduc aminte foarte bine, la “granița” dintre micuțele sate Ebershach și Ried. Am o poza de când eram mic pe acea bancă, care este lângă un pârâu, sub un pom imens și mereu m-am întrebat dacă o mai exista. Se pare că încă mai există, iar peisajul este superb.
În următoarele articole voi povesti impresiile mele din sudul Germaniei și din cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat. Acestea sunt Ravensburg – orașul celor 10 turnuri medievale, Altshausen, Aulendorf, Bad Waldsee și Stuttgart.
Citeşte şi:
Impresii din Tübingen – într-o zi de sărbătoare tipic nemţească
sau
Unde te poți caza lângă Viena? Recomandarea noastră: Das Alte Haus Feuchtl
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii
1 comentariu. Leave new
Multumim pt impresii.