Eşti în căutarea unei mini-vacanţe altfel, diferită faţă de o simplă ieşire la munte sau la mare? Dacă da, cum ţi se pare ideea de a petrece un weekend renascentist la Hotel Castel Daniel? Acum câteva luni am descoperit impresionantul Castel Daniel. Acesta se află în satul Tălişoara, judeţul Covasna. Experienţa petrecută la castel a întrecut orice aşteptări. Castelul oferă 8 camere pentru cazare, mari şi spaţioase. Fiecare dintre acestea este decorată altfel, în stil renascentist târziu, asemeni multor castele și conace din această zonă a Transilvaniei. Castel Daniel este una dintre comorile ascunse ale Transilvaniei. Dacă vei ajunge aici riști să rămâi fascinat de frumusețea locului şi să îți dorești să te întorci.
Cum ajungi la Hotel Castel Daniel?
La Castel Daniel se poate ajunge destul de ușor aproape din orice parte a ţării. Asta deoarece este situat practic în mijlocul României. Castelul se află în satul Tălişoara, judeţul Covasna, la o distanţă de doar 50 de kilometri faţă de Brașov. Aici se poate ajunge aici astfel:
- dispre Braşov sau Sighişoara mergând pe Drumul European E60, în dreptul localității Măieruş se intră pe Drumul Județean 131, care trece exact prin satul Tălişoara, sau în dreptul localității Rupea Gară se intră pe Drumul Județean 131C, iar în localitatea Baraolt se face dreapta pe DJ131.
- dinspre Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc mergând pe Drumul European E578, în dreptul localității Micfalău se intră pe Drumul Județean 122, care trece prin localitățile Băţanii Mari, Biborţeni şi Baraolt, de unde se face dreapta pe DJ 131, iar prima localitate este Tălişoara.
Din București, cei 230 de kilometri se pot parcurge în aproximativ 3 ore – 3 ore şi jumătate.
Hotel Castel Daniel: istoria și renașterea unei comori ascunse
Castel Daniel se poate lăuda cu o istorie impresionantă, care începe undeva în jurul anului 1621. Conform informațiilor pe care le-am găsit pe site-ul oficial al castelului (www.danielcastle.ro), clădirea se pare că a fost construită în prima parte a secolului șaisprezece, în stil renascentist, de către familia nobiliară Daniel (Daniel Mihaly, căpitanul-adjunct al ținutului Trei Scaune), însă de-a lungul anilor clădirea a suferit mai multe modificări și extinderi, iar forma pe care o are în prezent a căpătat-o la finalul secolului al XX-lea. Castel Daniel a fost supus câtorva renovări de-a lungul timpului, cele mai mari fiind efectuate în anii 1669 și în 1884, când a fost construită aripa clasicistă a clădirii, iar în anul 1890 a fost construită și o terasă luminoasă.
Din păcate, odată cu instaurarea comunismului în România, castelul a intrat într-o degradare continuă, precum multe alte monumente, devenind depozit de cereale, iar mobila inițială a dispărut pentru totdeauna. Blazonul familiei Daniel, sculptat în piatră pe fațada clădirii, este reprezentat de o lebădă cu gâtul săgetat, alături de inițialele lui Mihaly Daniel (M.D) și soției acestuia, Haller Judit (H.J.) şi de anul 1669. Se presupune că acesta a fost oferit de către Bethlen Gabor, principele Transilvaniei, în semn de recunoștință.
Proprietari noi din anul 2009
Începând cu anul 2009, castelul are proprietari noi, doi tineri foşti corporatiști care au transformat clădirea într-un veritabil boutique hotel și într-un loc de poveste, perfect pentru a-ți petrece weekend-ul departe de viaţa urbană. Castelul a fost renovat în totalitate, beneficiind și de fonduri europene. Pentru rezervări poți folosi atât site-ul oficial al Hotel Castel Daniel – www.danielcastle.ro, precum și site-ul de rezervări online booking.com.
Castel Daniel este cu siguranță una dintre comorile ascunse ale Transilvaniei şi merită pe deplin să ajungi aici și să descoperi povestea castelului, dar și cadrul natural minunat care îl înconjoară!
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii