Situat pe malul Golfului Persic, Dubai, unul dintre cele șapte emirate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite (EAU), este astăzi o destinație turistică la modă. Turiștii sunt atrași de plajele sale, vremea însorită și de ospitalitate. Capitala țării este Abu Dhabi, însă Dubai are cea mai mare populație din toate emiratele și se află pe locul doi ca suprafață.
Dubai este, de asemenea, printre cele mai liberale și moderne emirate. Imaginea sa de astăzi este asociată cu arhitectura ultra-modernă, autostrăzi spectaculoase, mega mall-uri și bogăția opulentă. Dubai se mândrește (încă) cu cea mai înaltă clădire din lume – Burj Khalifa și atrage milioane de vizitatori pe an. Iar aeroportul său principal, Al Maktoum, este unul dintre cele mai aglomerate din lume ca număr de pasageri.
Orașul ultra-modern care răsare astăzi din deșert, diferă însă dramatic față de cel de acum 50 de ani. Cum a fost posibilă o transformare atât de spectaculoasă, într-un timp atât de scurt? Răspunsul pare simplu: petrolul. Și totuși… numai atât ?
Conform unui studiu recent, publicat de Bloomberg, producția de petrol, care a reprezentat odată 50% din produsul intern brut al Dubaiului, mai contribuie astăzi la PIB cu mai puțin de 1%. Deci miracolulul de astăzi nu se datorează numai petrolului.
Cum a ajuns Dubai de la un anonim sat de pescari, până la metropola-simbol a lumii moderne de astăzi?
Iată mai jos câteva momente care au marcat major evoluția Dubaiului, în ultimii 50 de ani.
Anii ’60 – ‘70 – Descoperirea petrolului în Dubai
Dubai a fost înființat pe la începutul secolului IXX de membrii tribului Bani Yas, pe malulul pârâului cu acelasi nume. Locuitorii de atunci trăiau modest și se ocupau cu pescuitul, comerțul maritim și culesul perlelor. Descoperirea petrolului din Golful Persic în anii ’60 a reprezentat un punct de cotitură pentru dezvoltarea Dubaiului. Exportul de țiței a dus rapid la o economie în creștere, iar Dubaiul a început să se transforme. În anul 1971 a fost deschis Aeroportul Internațional Dubai, iar în 1979 s-a deschis Portul Jebel Ali. Tot în acea perioadă s-a construit Dubai World Trade Center, prima clădire înaltă a orașului, deschizând calea pentru viitoarele proiecte arhitecturale ambițioase.
Anii ’80 -‘90 – Dubai se reinventează
Al doilea punct de cotitură pentru dezvoltarea Dubaiului a început la mijlocul anilor ‘80, cu reinventarea sa ca destinație turistică. Producția enormă de petrol și gaze obținute de Dubai a susținut construirea unora dintre cele mai extravagante cladiri de tip zgârie-nori, hoteluri și centre comerciale din lume. În această perioadă a fost înființată compania aeriană Emirates, iar în 1999 a fost deschis Burj Al-Arab, declarat singurul hotel de șapte stele din lume. Acesta a devenit emblema orașului ca destinație turistică. Politica fiscală de “paradis fără taxe” practicată de Dubai și locurile de muncă foarte bine plătite oferite pentru expatriați, au atras comercianți și specialiști din toată lumea, care s-au stabilit în Dubai. Dubai devine unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere a populației din lume. Pare greu de crezut, dar în 1965, populația Dubaiului era de numai 49.000 locuitori. De atunci, populația sa a început să crească într-un ritm spectaculos. Astfel că în anul 1990, după numai 25 de ani, era de aproximativ 10 ori mai mare, ajungând la 473.000 de locuitori.
Anii 2000 – boom-ul economic și recesiunea din 2008
Al 3-lea punct de cotitură pentru dezvoltarea Dubaiului, când progresele devin semnificative, este marcat de începerea deja faimoaselor investiții, în egală măsură ambițioase și extrem de costisitoare: construirea metroului, construirea celui mai înalt turn din lume (Burj Khalifa, de 828 metri și 160 de etaje), construirea insulelor antropice. Este și perioada în care conducerea Dubaiului a fost prelută de actualul emir, Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Acesta este, de asemenea, primul ministru al EAU. Realitatea a demonstrat însă că planurile extrem de ambițioase ale Dubaiului, bazate probabil pe presupunerea că prețul petrolului va continua să crească, au depășit cu mult veniturile din petrol ale țării. Insulele artificiale construite în apa Golfului Persic și vilele de lux, au simbolizat boom-ul economic al Dubaiului la mijlocul anilor 2000, dar și criza care a urmat din 2009.
Anul 2008 a marcat începutul recesiunii mondiale, care a dus la o scădere a prețurilor în spirală. Efectele sale s-au resimțit și în Dubai, care a avut nevoie de ajutor pentru a-și plăti datoriile, majoritatea legate de proiectele imobiliare. A fost perioada în care construcția mai multor clădiri a fost oprită, iar încrederea investitorilor străini în economia Dubaiului a început să scadă. Pentru finalizarea construcției celei mai înalte cladiri din lume, Dubai a trebuit să ceară suportul financiar al emiratului Abu Dhabi. Ca urmare, construcția a fost redenumită după conducătorul emiratului Abu Dhabi, șeicul Khalifa bin Zayed, devenind Burj Khalifa.
În prezent – Dubai mizează pe diversificare și deschidere
În prezent, Dubai pare că a revenit din criză. Departamentul Economic al emiratului previzionează că economia va continua să crească și în 2019. Într-un mediu economic internațional cu prețuri scăzute la petrol, Dubai pare că a învățat lecția primită în perioada crizei. Dubai mizează tot mai mult pe dezvoltarea durabilă, bazată pe diversificarea și deschiderea economiei. În ultimii ani, Dubai a redus deficitului bugetar. Acest lucru s-a făcut prin scăderea cheltuielilor cu investițiile publice, majoritatea fiind deja finalizate și a continuat să investească în economia non-petrol. S-a investit în dezvoltarea centrelor financiare și imobiliare, turismul sportiv, transporturi (aerian și naval) și comerț.
Aeroportul din Dubai este printre cele mai aglomerate din lume, fiind pe locul al treilea după Atlanta și Beijing. Iar compania aeriană Emirates, deținută de Guvern, este de nivel mondial. Portul Jebel Ali este cel mai aglomerat din Orientul Mijlociu și continuă să se extindă. Populația și-a menținut ritmul accelerat de creștere, ajungând în ianuarie 2018 la aproape 3 milioane de locuitori. Și viitorul pare că sună bine pentru Dubai. Proiectele guvernamentale de viitor al Dubaiului, unele desprinse parcă din literatura SF, se așteaptă să contribuie la această creștere. Între acestea, inovativul și futuristul Plan Dubai 2021. Acesta își propune să realizeze ceea ce pentru mulți poate părea doar un vis. În viitor, Dubai să devină orașul oamenilor fericiți și creativi, locul preferat pentru a trăi, lucra și vizita, dar și un centru important în economia mondială.
Expo 2020
Un alt proiect de anvergură este și Expo 2020. Organizarea acestuia în Dubai în octombrie 2020 se așteaptă să conducă la crearea unui număr mare de noi locuri de muncă. Și de asemenea la o injecție de miliarde de dolari în economie. Astăzi Dubaiul pare mai hotărât ca oricând să depășească moștenirea petrolului. Oficialii din domeniul energiei au declarat în 2016 că energia regenerabilă va reprezenta 25% din necesitățile emiratului în 12 ani.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii