

Bruges este considerat cel mai mare oraș din regiunea Flandrei de Nord-Vest, alăturând importanței demografice și o importanță economică (în primul rând comercială). Partea centrală însă, zona veche și bogată în istorie, tradiție și minunată frumusețe reprezintă o urbe cochetă, cu nu mai mult de 20.000 de locuitori fiind explorabilă pe deplin la pas.
De fapt, plimbarea pe străduțele medievale și peste podurile și podețele de piatră care traversează multitudinea de canale, aducând parcă mai aproape toate piețele orașului reprezintă farmecul unei escapade la Bruges.
Cum ajungi la Bruges?
Pentru A ajunge la Buges, cel mai simplu este sa aterizezi la Bruxelles, iar de aici să iei trenul. Precum și în restul Europei Occidentale, rețeaua feroviară în Belgia este bine dezvoltată. Şi foarte funcțională. Trenuri expres (echivalente cu Inter-City-urile de la noi) circulă din oricare dintre cele trei gări principale din Bruxelles (Gare Midi, Gare Centrale și Gare du Nord) către Bruges, la interval de câte o jumatate de ora (aproximativ la orele fixe și la ”și jumătate”). Iar durata călătoriei este de o oră (+/- 5 min). Prețul unei astfel de călătorii nu este însă tocmai mic. Mai ales când biletul este achiziționat de la gară, exact înaintea călătoriei. Însă biletele se pot cumpăra și online, de pe site-ul Căilor Ferate Belgiene. Iar prețurile de aici sunt mai mici (uneori considerabil mai mici. Așa că recomand ferm această metodă de a cumpăra bilete pentru transportul din Belgia).
Odată ajuns la Bruges, poți merge de la gară spre partea centrală a orașului pur și simplu urmărind mulțimea de oameni coborăți din același tren, care inaintează mereu spre turnul înalt din centrul vechi al orașului. Eu așa am făcut și am profitat astfel chiar de un plus de romantism…:)
Ce vizităm în Bruges?
Ceea ce este pe deplin adevărat din tot ce se spune despre Bruges este faptul ca toată partea veche a orașului este ”de vizitat”. Centrul urbei este, în sine, un obiectiv care trebuie văzut sau explorat. Fiecare straduță pavată. Fiecare canal. Fiecare clădire medievală. Fiecare turn sau biserică. Toate sunt obiective turistice. Așa că tot ceea ce iți trebuie sunt încălțămintea ta cea mai confortabilă, haine potrivite pentru umezeala climei Atlantice (plouă frecvent în Flandra!) și dorința uneia dintre cele mai frumoase plimbări făcute de tine.
Trebuie să te pregătești pentru aglomerație, mulți bicicliști, zeci sau sute de fotografi și pentru tentația pe care o s-o reprezinte zecile de feluri de bere specifice Belgiei și specifice zonei. Iată, de data aceasta, o tentație în fața căreia merită să cedezi: cu cât mai colorată va fi berea pe care o încerci, cu atât mai surprinzător va fi și gustul! În același capitol trebuie să amintesc și de ciocolata belgiană…:) (nu-ți face griji: o să te plimbi din plin, așa că o să faci destulă mișcare pentru a consuma caloriile în plus)
O idee bună poate fi o mini-excursie pe canalele orașului… Celebre în sine (lor datorându-se pseudonimul ”Veneția Nordului” pe care îl cunoaște orașul înca din Evul Mediu), ele o să îți ofere o bună priveliște asupra orașului și arhitectonicii sale medievale, o să te facă să te întâlnești cu lebede albe și negre și o să te bucure negreșit. În plus, nu o să cheltui mai mult de 10 euro pentru o astfel de ”călătorie”.
Piața centrală din Bruges
Nu uita: trebuie să ajungi în piața centrală (Markt) şi la Biserica Maicii Domnului (Onze-Lieve-Vrouwekerk). Dacă tot ajungi aici, nu rata turnul Belfort. Acesta este una dintre cele mai înalte structuri de cărămidă din lume. În drumul tău spre aceste locuri o sa înțelegi de ce și o să fii de acord cu faptul ca Bruges-ul este un proeminent World Heritage Site al UNESCO. Have fun!
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii
Guest writer: Radu Nică