Turul sinagogilor din București: un amic străin venit în vizită în România și știind faptul că țara noastră a avut odată o populație numeroasă de evrei, m-a rugat să îi prezint principalele lăcașuri de cult evreiești din București. Neștiind exact câte sinagogi sau foste sinagogi mai sunt în București, am dat un search pe google și am găsit două articole interesante despre acest lucru pe site-urile hailabord.ro și pe hoinariromani.ro. Fiind inspirat de articolele găsite, am pornit împreună cu amicul meu și, evident, cu camera foto, în căutarea celor 6 sinagogi rămase în București.
Potrivit recensământului din anul 1930, în acea perioada în România trăiau peste 750.000 de evrei, iar în prezent, potrivit ultimelor date, numărul evreilor este de doar 6000. Te invit mai jos să afli care sunt cele 6 sinagogi rămase în București, toate fiind pozate astăzi, 4 aprilie 2015. Din păcate nu am reușit să intrăm în niciuna din ele deoarece erau închise, însă cu siguranță voi reveni pentru a fotografia și interiorul.
Turul sinagogilor din București
1) Templul Coral
Turul sinagogilor din București incepe cu Templul Coral. Acesta este cel mai mare lăcaș de cult moizaic din București și cu siguranță una dintre cele mai frumoase sinagogi din întreaga lume. Templul Coral a fost construit între anii 1864 și 1866, fiind apoi renovat în repetate rânduri. Ultima renovare și restaurare completă a avut loc în perioada 2007-2014. Acesta este construit după modelul sinagogii Templegasse din Viena şi a fost inclus pe lista monumentelor istorice din București. În prezent, Templul Coral trece printr-un proces de renovare, fiind aproape gata. Adresa este următoarea: Strada Sfânta Vineri nr. 9-11.
2) Muzeul de Istorie al Evreilor din România
Muzeul de Istorie al Evreilor din românia este găzduit într-o fostă sinagogă. Este vorba de Sinagoga Unirea Sfântă, fosta Sinagoga Croitorilor. Aceasta a fost construită în anul 1836 de breasla croitorilor, iar în anul 1910 a fost restaurată complet. Începând cu anul 1978 a devenit muzeu, din inițiativa Șef Rabinului Moses Rosen. Muzeul cuprinde colecții de documente, fotografii și obiecte care atestă prezența comunităților evreiești din țara noastră. În prezent, clădirea se află în proces de renovare. Adresa este următoarea: Strada Mămulari nr. 3.
3) Sinagoga Mare din București
A fost construită în perioada 1845 – 1846 de către comunitatea evreilor askenazi proveniți din Polonia. Aceasta poartă denumirea de Sinagoga Mare deoarece a fost pentru o bună perioadă de timp cea mai mare sinagogă din București. Sinagoga Mare a fost avariată într-un cutremur, apoi a fost devastată de către legionari în anul 1941, fiind consolidată în anul 1980. Exteriorul sinagogii a fost renovat și finalizat în anul 2007. Din păcate, aceasta este ascunsă între blocuri, fiind “ferită” de văzul lumii. Sinagoga Mare găzduiește de mai bine de 20 de ani Memorialul martirilor evrei “Rabin-șef dr. Moses Rosen“. Adresa este următoarea: Strada Vasile Adamache nr. 11.
4) Sinagoga Yeshua Tova
Am descoperit-o prima dată când aveam cursuri la ASE, în clădirea de pe strada Take Ionescu. Sinagoga, care a fost construită în anul 1840 în stil maur, este prima sinagogă construită în București. Aici încă se mai oficiază slujbe. Adresa este următoarea: Strada Take Ionescu nr. 9.
5) Sinagoga Credința
Credinţa este o sinagogă care a supraviețuit demolărilor din zona Dudeşti – Vitan, fiind situată în spatele mall-ului Vitan. Chiar dacă arhitectura este modestă și clădirea este într-o stare de degradare, nu poți trece pe lângă ea fără să o observi, datorită ornamentului central sub formă de steaua lui David, aflată pe fațada clădirii. Adresa: Strada Vasile Toneanu nr. 48.
6) Sinagoga de pe Calea Moșilor
Din păcate, aceasta este într-o stare avansată de degradare. Potrivit calatorinspirat.ro, fosta sinagogă este folosită în prezent ca depozit și în interior nu este nimic de văzut. Adresa: Calea Mosilor nr. 76.
*Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii