Sharm el Sheikh este considerat de către localnicii cu care am vorbit un fel de Las Vegas al Egiptului. Din păcate nu este cazul. Este adevarat ca sunt hoteluri și locuri de distracție din abundență, dar nu este ceva neobișnuit să veziîntre două hoteluri un ghetou în care copii se joacă fotbal cu o minge de hârtie.
Sharm el Sheikh este destul de murdar și neîngrijit, dar la ce să ne așteptăm în mijlocul deșertului? Sharm el Sheikh este împărțit între egiptenii veniți din alte zone să lucreze și beduinii (cei de pe cămile în principal). Nu știu dacă sunteți obișnuiți sau nu, dar veți fi hărțuiți de către toată lumea cu scopul de a cumpăra ceva…hai cu skyjet-ul, cu atv-ul în desert, masaj, saună, excursii de o zi, tot ce poate fi o oportunitate de a face un ban. Daca auziți mergând pe stradă propoziția: ”Where are you from, my friend?” sau ’’What is your name, my friend?”, e clar. Aparent am mai mulți prieteni în Egipt decât acasă, toată lumea te consideră ”my friend”. Frumos! Hotelurile ca valoare sunt cu o stea mai puțin decât spun ei, iar mobilierul este mai în vârsta decât mine.
Sharm el Sheikh
OK, cred că am vorbit numai despre aspectele negative, fără să prezint și lucrurile care m-au surprins placut. Excursiile în deșert sunt absolut superbe, nu pot să exprim ce priveliște minunată și unică este să vezi un apus de soare dupa munții stâncoși în deșert. Centrul din Sharm el Sheikh este plin de viață noaptea și poti găsi orice fel de distracție. Prețurile sunt ieftine, compârandu-le cu cele de la noi, deci puteți să mergeți în toate excursiile care vi se oferă și tot nu veți depăși bugetul stabilit. Iar cireașa de pe tort – SERVICIILE.
Începând de la staff-ul hotelului până la oamenii care-ți servesc un falafel pe stradă (apropo, delicios). În fiecare zi, așternuturile mi-au fost schimbate chiar și de 2 ori pe zi, am avut bufet suedez unde aveam bucătar care ne prepara ce voiam pe loc. Toată lumea era politicoasă, cu mici excepții. De exemplu, taximetriștii nu prea au maniere, unul dintre ei a încercat să-mi vândă hașiș, iar după ce l-am refuzat a început să bombăne în limba arabă.
În concluzie, dacă veniți fără așteptări europene o să vă distrați de minune. Va recomand să mergeți aici în decembrie sau în lunile reci, deoarece temperatura este perfecta în Egipt.
P.S.: Două atenționări pe care am uitat să le menționez:
1. Când aterizați pe aeroportul din Sharm el-Sheikh și doriți să rămâneți acolo, NU trebuie să plătiți taxa pentru viză. Peninsula Sinai nu necesită viză. Doar dacă doriți să vizitați Cairo, Luxor, etc, veți avea nevoie de viză. Va trebui să completați un formular la aterizare indiferent dacă doriți să obțineți viză sau nu.
2. Mare atenție la beduinii de pe cămile din Sharm el Sheikh. Am fost avertizat să nu cedez insistențelor beduinilor de a mă urca pe cămilă. Odată urcat pe cămilă, beduinii nu te vor ajuta să te dai jos decât pentru o sumă de bani. Iar al doilea sfat este să nu faceți poze deoarece vă vor cere bani. Dacă doriți să mergeți pe cămilă, sfatul meu este să mergeți în grup și să negociați prețul de la început.
Jurnal de călătorie: Sharm el Sheikh
Muhammed, amicul meu egiptean, a fost ghidul meu pe parcursul șederii în Sharm el Sheikh.
Ziua 1
– Am ajuns destul de tarziu in Sharm el Sheikh si nu am făcut altceva decât să mă cazez la hotel. Am ales Hotel Viva Sharm, trei stele, luat de pe booking.com. Hotelul este situat la doar 350 de metri de o plajă cu recife.
Ziua 2
– Am fost la plaja Terrizna;
– Am fost cu Muhammed la Alf Leila Wa Leila (1000 și una de nopți) și am văzut un spectacol de lumini și sunet, după care am stat afară unde am privit un spectacol de dans folcloric egiptean;
Ziua 3
– Am reușit să găsesc o terasă cu wi-fi (destul de greu de prins);
– Am fost în deșert cu ATV-ul. Ne-am oprit de două ori, odată într-o vale, iar a doua oară într-o tabără beduină unde am servit ceai (a trebuit să negociez prețul de la 10 la 5 lire egiptene);
– Seara, împreună cu Muhammed și doi prieteni de-ai lui ne-am întors. Fiecare s-a urcat într-un ATV și am mers în deșert aproximativ 20 minute, unde eram așteptați de către un beduin într-o cabana;
Am mâncat falafel și alte specialități egiptene, după care ne-am uitat la cerul senin și plin de stele;
Ziua 4
– Eu și Muhammed am plecat spre Taba. Am trecut pe lângă Dahab, după care Uweiba și am ajuns la Taba (granița cu Israel și vârful Marii Roșii), după care am plecat spre Sf. Ecaterina, despre care puteți găsi mai multe informații pe site-ul oficial;
– Ne-am cazat la hotelul Sf. Ecaterina;
Ziua 5
– Am fost să vizităm mănăstirea Sf. Ecaterina. Muhammed mi-a făcut turul complet, după care ne-am întors în Sharm el Sheikh;
– Seara am fost într-un pub;
Ziua 6
– Am fost să vizităm moscheea din Sharm el Sheikh;
– Am vizitat monumentul ridicat în memoria accidentului aviatic din 2004;
– Seara am fost în Namabay, centrul Sharm-ului. Plin de bazaruri, cafenele și locuri de distracție;
Ziua 7
Am plecat acasă 🙁
Guest writer: Sabin Minea