![Pasul Nufenen – Drumul prin munţi](https://www.fabrica-de-calatorii.ro/wp-content/uploads/2014/08/nufenen-3.jpg)
![Pasul Nufenen – Drumul prin munţi](https://www.fabrica-de-calatorii.ro/wp-content/uploads/2014/08/nufenen-3.jpg)
Am avut ocazia să descopăr Pasul Nufenen acum ceva vreme când mă aflam în trecere prin Elveția, dinspre Belinzona către stațiunea Interlaken. Din cauza unui blocaj de circulație pe autostrada E35, am ales întâmplător să fac stânga undeva unde scria Pasul Nufenen. Am observat pe hartă că drumul mergea prin munți și ajungeam chiar mai aproape de locul unde doream să înnoptez.
Aşa am descoperit uimitorul Pas Nufenen, care mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am schimbat programul concediului și am rămas in zonă o noapte. Drumul prin Pasul Nufenen ajunge până la 2478 de metri, oferind peisaje superbe cu lacuri glaciare, văi și creste impresionante. La înălțimea maximă pe unde trecea șoseaua era chiar și zăpadă, deşi era vară și +7 grade C (din 15 august drumul de regulă se închide, deoarece încep deja ninsorile).
Pasul Nufenen – Drumul prin munţi
La coborârea din Pasul Nufenen, prima localitate întâlnită se numește Ulrichen, un mic sat cu o populație de aproximativ 260 de locuitori. Odată ajuns în Ulrichen, peisajul este diferit față de ceea ce vezi în Elveția în mod normal. Dacă pe o parte a localității se află cam toate hotelurile și pensiunile, pe cealaltă parte a se află satul propriu-zis, cu case foarte vechi, din lemn. Aveam sa aflu apoi ca acestea fuseseră conservate și restaurate la exterior exact în forma avută inițial, cam în jurul anului 1800. Casele contrastau puternic cu mașinile de ultimă generație ale localnicilor, care erau parcate în față. În Ulrichen există chiar și o mica gară, o poștă, un mic magazin în care se găseau de toate, un pârau învolburat care traversează localitatea chiar pe mijlocul ei și multă verdeață.
În zona Ulrichen există numeroase unități de cazare, turismul fiind principala sursă de venit a localnicilor. Am fost cazat la Pensiunea Walser, iar prețul pentru o noapte de cazare, cameră dublă, este în jur de 110 de euro, cam ca la toate pensiunile din zonă.
Dacă ajungi în Elveția cu mașina, trebuie să știi că vigneta costă 40 de franci elvețieni (aproximativ 33 de euro) și este valabilă un an de zile. Aceasta poate fi cumpărată de la benzinării sau de la punctele vamale.
Mai mult ca sigur în viitor voi mai face călătorii în această zonă incredibil de frumoasă!