Mânăstirea Turnu este unul dintre puținele obiective pe care le poți vedea în zona Ploiești. În weekendul trecut am participat la Swimathlon, o competiție de inot și o platformă de strângere de fonduri pentru comunitate, desfășurată la Ploiești, așa că am profitat de faptul că eram în zonă și am dat o fugă până la Mânăstirea de la Turnu.
Mânăstirea este situată la o distanță de aproximativ 12 km de centrul Ploieștiului, în localitatea Târgșoru Vechi, pe așezământul unei construcții vechi de peste două milenii de existență continuă. Mânăstirea este foarte veche, fiind o ctitorie a lui Vlad Țepeș în anul 1461. Drumul către mânăstire este superb, parcă scos dintr-un basm. Este plin de culturi de floarea soarelui pe ambele părți ale drumului.
În vizită la Mânăstirea Turnu (Târgşoru Vechi, Prahova)
Stând de vorbă cu persoana care se ocupă de curățenia mânăstirii, am aflat că principala activitate a călugărilor este producerea mierii de albine. Lânga mânăstire este un șantier arheologic, la care se lucrează de mai bine de 2 ani de zile. Au fost săpate diverse gropi în care s-au descoperit cioburi de vase de ceramică, rămășițe umane, cât și ruinele unei foști curți domnești.
Căutând pe internet cum se ajunge la mânăstire, am aflat că din Ploiești există chiar o posibilitate de a ajunge cu transportul în comun, cu linia 17, care te lasă undeva foarte aproape de mânăstire. Mai multe informații despre această mânăstire poți găsi chiar pe site-ul oficial al mânăstirii. Da, există aşa ceva.