Weekendul acesta am vrut să schimb aerul de București. Am vrut să fac o escapadă în altă parte decât la mare sau pe Valea Prahovei. Aşa că am ales ca destinație Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari. Nu mai fusesem aici din clasa a 4-a, când am fost în excursie cu clasa. Însă nu îmi mai aduc aminte mai nimic de atunci, aşa că pentru mine a fost o experiență nouă. După ce am vizitat Vulcanii Noroioși am dat o fuga și la platoul și lacul Meledic. Acesta este situat la vreo 30 de km de Vulcanii Noroioși. Este o zonă superbă, binecuvântată de natură.
Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi?
Varianta simplă, cea pe care am ales-o eu: pui GPS-ul, apoi urmărești indicațiile fără să iți pui vreo întrebare și te rogi să nu ajungi în Bulgaria. Sau, mai e şi varianta să ieşi din București prin Voluntari. Apoi urmezi drumul DN2/E85 până la Buzău. Nu intri în oraş ci o iei pe centură. Apoi pe DN 10, iar în dreptul localității Sătuc faci dreapta spre Berca. De aici, ții Drumul Județean 102F, iar după ce treci de localitatea Policiori vei vedea indicatoare care te vor îndrepta spre Vulcani.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari
Aflați la o altitudine de 322 de metri, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari reprezintă o arie protejată de interes național. După ce vei plați taxa de intrare de 4 lei te vei întâlni cu un peisaj selenar, desprins parcă din pozele de pe Luna sau de pe altă planetă. Vulcanii Noroioși s-au format datorită gazelor naturale provenite de la aproximativ 3000 de metri adâncime, care ies la suprafață și care la contactul cu pânza freatică trec printr-un sol argilos. În Europa, acest fenomen este destul de rar. Cu toate acestea, vulcani noroioși se mai pot găsi și în alte țări, precum Italia sau Ucraina.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii