Marrakech, orașul roșu al Marocului, se află la poalele Munților Atlas și bate la poarta deşertului Sahara. Este un oraș impresionant, care a fascinat mulţi oameni de-a lungul timpului. Printre aceştia se numără și Yves Saint Laurent, designer-ul francez care a fost adoptat de acest oraș în anul 1980. Legat de cazare în Marrakech, aceasta poate fi o problemă dacă nu te documentezi foarte bine înainte să pleci. Recomandarea mea este să te cazezi într-un riad, deoarece doar aşa vei putea trăi cu adevărat experiența marocană. Şi nu vei regreta niciodată aceasta experiență unică. Mai jos, găsești câteva sfaturi bazate pe experiența mea marocană, având în vedere că am fost cazat atât la un superb riad din medina, cât și la un hotel de 4 stele, dar și la unul de 3 stele.
Cazare în Marrakech: ce alegem, riad sau hotel?
Să stai într-un riad în medina Marrakech-ului este cu siguranță o experiență unică, însă nu este pentru oricine. Dar, să o luăm cu începutul. Ce este un riad? Un riad este o casă marocană tradițională, de obicei situată în medina orașului, care are ca element central o curte sau o grădină. Zidurile clădirii sunt construite de jur împrejur, de cele mai multe ori fără geamuri cu vedere spre exterior. În limba arabă cuvântul “ryad” înseamnă curte sau grădină. De obicei multe ori, riad-urile sunt amenajate în stil tradițional marocan, cu motive tradiționale, iar cele modernizate pentru a primi turiști au în centru o fântână sau o piscină modernă. În partea veche a Marrakech-ului sunt peste 800 de riad-uri, multe dintre ele fiind transformate în hoteluri sau case de oaspeți. Foarte multe dintre acestea au fost cumpărate de europeni și transformate în hotel-uri uimitoare.
Dacă vrei să te cazezi într-un riad, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante:
- Caută pe booking un riad cu o notă de peste 8.5 şi citeşte cu atenţie toate review-urile. De obicei, cu cât prețul este mai mare, cu atât calitatea serviciilor este mai bună. Iar dacă prețul este mic, ai şanse mari să îţi iei ţeapă. Multe riad-uri arată bine în poze, dar când ajungi la fața locului lucrurile nu stau chiar așa. Așadar, ia o decizie abia după ce citești cu atenție toate review-urile celor care au fost cazați la proprietatea respectivă.
- Nu rezerva un riad fix în mijlocul medinei. Medina din Marrakech este ca un labirint în care ai șanse mari să te rătăceşti dacă nu ești atent. Dacă te vei caza într-un riad undeva în mijlocul medinei, având în vedere nebunia din această zonă, iți va fi foarte greu să îl găsești. Google Maps nu te ajută foarte mult deoarece străzile din medina nu apar foarte detaliate. Iar de cele mai multe ori intrarea în riad-uri se face pe o ușă obscură, pe lângă care în mod normal treci fără să o observi. Şi în plus de asta, vei fi vânat non stop de diverși dubioși care vor bani de la tine.
- Să ai cash la tine. Multe riad-uri nu acceptă plata cu cardul, aşa că fii pregătit să ai la tine cash. Este relativ simplu să faci rost de bani cash, obligatoriu dirhami. Recomandarea mea este să schimbi bani în aeroport. Nu te gândi că în Maroc găseşti bancomante la orice colţ de stradă ca la noi.
- Camere mici. Camerele din riad-uri sunt în general foarte mici. Deoarece în mijloc este curtea, camerele sunt construite pe lateral și nu există prea mult spațiu.
- Gălăgie. Riad-urile au fost construite ca fiind niște spatii private și intime. Din cauza curții interioare și a camerelor foarte mici, gălăgia este accentuată și practic auzi tot ce se întâmplă în curtea interioară. Uneori sunt turiști care stau până noaptea târziu în curtea interioară şi pot face gălăgie toată noaptea.
Cazare în Marrakech: hotel de 4 sau 5 stele
Marrakech-ul este foarte diferit de la o zonă la alta. Dacă cauţi cazare în Marrakech, zona veche a orașului este favorabilă riad-urilor, iar dacă vrei să te cazezi într-un hotel, poți găsi hoteluri foarte bune în zona nouă a orașului. Aceasta este reprezentată de bulevardul Mohammed al VI-ea și este cea mai modernă parte a Marrakech-ului. Mohammed al VI-lea este în prezent regele Marocului, începând din anul 1999 când a preluat tronul de la tatăl sau, Hassan al II-lea. În imediata apropiere a bulevardului Mohammed al VI-lea se află și bulevardul Hassan al II-lea, unde poți găsi restaurante destul de bune. Cele două bulevarde sunt moderne, spațioase și cu spații verzi pe mijloc.
Recomandarea mea este să cauți cazare în Marrakech pe site-urile de rezervări şi să alegi obligatoriu un hotel de minim 4 stele. Şi să eviți pe cât posibil hotelurile de 3 stele.
Unde am stat în Marrakech?
Riad Hôtel Marraplace
Riad-ul pe care l-am ales, după multe săptămâni de gândire, a fost Riad Hôtel Marraplace. Acesta este micuț, are 7 camere și este situat la doar 3-4 minute de mers pe jos de piața Jemaa el-Fna. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că fiecare cameră este decorată într-un mod unic în stil marocan. Fiecare colțișor arată absolut impecabil, iar micul dejun tradițional marocan se servește pe terasa clădirii, la ultimul etaj. Micul dejun include și un ceai marocan, făcut din tradiționala mentă proaspătă.
Preţul este puţin mai mare decât la un riad normal, însă modul în care a fost renovat este absolut impresionant și merită cu prisosință fiecare ban în plus. De aici, nu poți vedea piața Jemaa el-Fna, însă o poți auzi. Piaţa are un zgomot specific, unic, greu de descris în cuvinte. Trebuie să ajungi acolo ca sa vezi cum este! Faptul că Riad Hôtel Marraplace are nota de 9.1 pe booking.com (superb) confirmă spusele mele.
Iată mai jos câteva imagini de la Riad Hôtel Marraplace din Marrakech:
Golden Tulip Farah
Zilele următoare ale excursiei am hotărât să le petrec la un hotel mai mare, unde există acces la mai multe facilități și activități. Am ales hotelul de 4 stele Golden Tulip Farah. Acesta are niște grădini foarte mari, unde te poți relaxa sau poți sta la piscină în aer liber. Golden Tulip Farah se află la doar 2 două străzi distanţă faţă de bulevardul Mohammed VI, zona cea mai nouă, modernă și curată din Marrakech.
La finalul excursiei, am hotărât să stăm o zi în plus, însă nu am mai găsit camere libere nici la Riad Hôtel Marraplace şi nici la Golden Tulip Farah, aşa că ne-am mutat la două străduţe distanţă de Golden Tulip, la un hotel de 3 stele pe lângă care am trecut în fiecare zi. De afară, hotelul părea ok. Insă înăuntru, lucrurile nu erau chiar așa. Era destul de murdar și neîngrijit, iar onestitatea personalului părea doar de faţadă. Dar din fericire nu a trebuit să stam la acel hotel decât o noapte. Defapt jumătate de noapte, deoarece am plecat la ora 4 de la hotel la aeroport, ca să prindem avionul care decola la ora 6.
Așadar, dacă vrei sa ai o vacanţă frumoasă, caută cazare în Marrakech la riad-uri cu nota de peste 8.5 sau la hoteluri de minim 4 stele. De preferat branduri internaționale precum Golden Tulip, Sofitel, Pullman sau Novotel.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii