La fiecare sfârșit de an îmi place să trag linie și să calculez de câte ori am zburat, câte zile de vacanţă am avut și câte ţări am vizitat în anul respectiv. Ca și comparație, în anul 2015 am zburat de 18 ori și am vizitat 10 ţări (defapt 9 ţări + Insulele Canare). De data aceasta, în anul 2016 am avut cu un zbor mai mult, respectiv 19. Însă numărul ţărilor vizitate a fost mult mai mic – doar 5. Acest lucru se datorează faptului că am călătorit de mai multe ori în aceleași ţări. În Italia și în Grecia am fost de câte două ori, iar Spania am stat aproape două săptămâni și am vizitat Barcelona, Madrid și Menorca (Insulele Baleare).
În total, din cele 40 de zile de vacantă, 32 au fost în afara ţării. Iar 8 au fost în România. Fiind corporatist, am un număr limitat de zile de vacanţă (vreo 24). Pentru a reuși să fiu plecat 40 de zile, a trebuit să profit la maxim de zilele libere legale și să mă folosesc, pe cât posibil, și de weekend-uri. Iar aici nu am inclus și călătoriile în interes de serviciu sau ieșirile de un weekend la munte sau la mare.
19 zboruri şi 40 de zile de vacanţă
Am fost la Londra
Pentru mine, anul 2016 a început cu câteva zile de vacanţă in luna ianuarie, pe care le-am petrecut în Londra. Mi-era dor de acest oraș, pe care îl mai vizitasem și în 2011. Pentru a ajunge la Londra, am ales Wizz Air, cu zbor pe ruta București – Londra Luton. Un weekend a fost suficient pentru a face Londra la pas și a revedea cele mai importante locuri și clădiri din oraș. Mai multe impresii despre acest city break şi despre hotelul la care am stat, Hotel Marriott Maida Vale, am scris aici.
Am vizitat Atena, Corinth, Loutraki
Apoi, în luna aprilie am călătorit de două ori în Grecia, graţie zborurilor ieftine de la Ryanair. Prima dată am stat 5 zile și am vizitat atât Atena, cât și alte orașe din apropiere, precum Corinth sau Loutraki. Iar a doua oară, un weekend mai târziu, am fost doar în Atena, unde am stat 3 zile. Chiar dacă Atena nu este locul ideal în care să te duci la plajă, mie mi-a plăcut. Pe data de 15 aprilie sezonul tocmai se deschisese, afară erau 25 de grade, iar plajele erau deja amenajate şi destul de curate.
O scurtă escapadă în Sudul Germaniei
În luna iunie am făcut o mică ieșire în sudul Germaniei. Mi-era dor de niște orașe pe care le-am vizitat de multe ori când eram mic, însă nu mai ajunsesem acolo de vreo 7 ani. La dus am ales să zbor de la București la Memmingen, cu escală la Cluj (cu Wizz Air). Iar la întoarcere am ales un zbor direct, de la Stuttgart la București (cu Blue Air). Am vizitat mai multe orașe, printre care și Ravensburg, Altshausen, Bad Waldsee, Bad Saulgau și Stuttgart. Câteva impresii din sudul Germaniei am scris aici.
Pe ritmuri latine în Menorca, Barcelona și Madrid
Pentru cel mai lung concediu din acest an am hotărât ca destinație Menorca. Aceasta este a doua insulă ca mărime din arhipelagul Insulelor Baleare, după Palma de Mallorca. Pentru a ajunge aici, am zburat de la București la Barcelona (cu Wizz Air), unde am avut o escală de o zi și jumătate. Apoi, am zburat de la Barcelona în Menorca (cu Ryanair), iar la întoarcere am zburat tot cu Ryanair din Menorca în Madrid. În capitala Spaniei am avut o escală de vreo 12 ore. Aşa că am făcut orașul la pas, cu ghiozdanul în spate, până seara târziu când aveam zborul de București cu Blue Air. Toată vacanţă a durat aproape două săptămâni, dintre care 10 zile au fost în Menorca.
Menorca este o insulă superbă. Chiar dacă la prima vedere pare mică (are doar 700 km pătrați), aici sunt o groază de lucruri de văzut. Am bătut insula în lung și în lat, iar în fiecare zi am văzut altceva. Câteva dintre locurile care mi-au plăcut cel mai mult sunt Platja de Cavalleria (despre care am scris aici), Cala Galdana și orașul Mahon – capitala insulei.
Surpriza plăcută, Bergamo
În luna octombrie am găsit o ofertă foarte bună la Ryanair și am hotărât să merg într-un weekend la Bergamo. Am mai aterizat o dată aici, dar destinația finală era Milano, aşa că am ignorat complet Bergamo. Mare greşeală! Am fost foarte impresionat de cât de frumos și curat este orașul, mai ales Città alta – partea medievală a lui Bergamo. Dacă ești un fan al orașelor medievale, din palmaresul tău de călător nu trebuie să lipsească această destinație. Despre Bergamo si ce poți vizita în acest oraș am scris mai multe aici.
Bella Italia: Napoli, Vezuviu, Pompeii, Positano şi Sorrento
Ultima mea călătorie din acest an a avut loc la începutul lunii decembrie, deoarece am avut câteva zile de vacanţă, combinate cu sărbătorile de Sf. Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie). Fiind iarnă, am ales o destinație cât mai sudică, unde temperaturile au ajuns chiar și la 16-17 grade în acea perioadă. Nu mai fusesem în această zonă a Italiei, aşa că am vrut să descopăr cât mai multe locuri interesante. Am vizitat mai întâi Napoli, apoi am dedicat o zi întreagă pentru Vezuviu și Pompeii. Zilele următoare am fost cazați în Sorrento, iar de aici am vizitat și Positano într-una din zile.
Positano este un orășel micuț și pitoresc, iar peisajele asupra celebrei coaste Amalfi sunt superbe. Populația orașului este de doar 4000 de locuitori, însă de obicei orașul este plin de oameni, deoarece sunt mulţi turiști care aleg să vină aici. Pentru a ajunge în Positano am mers cu autobuzul din Sorrento. Chiar dacă distanţa dintre cele două orașe este mică, de aproximativ 18 km, drumul durează în jur de o oră deoarece se trece prin munți şi este plin de serpentine.
Cu barca în Delta Dunării
Pe lângă toate călătoriile de mai sus, în acest am am vizitat și câteva locuri din România. Cel mai mult mă bucur de faptul că am reușit să ajung în Delta Dunării, un loc pe care doream să îl vizitez de mult timp. În luna septembrie am avut câteva zile de vacanţă și am hotărât să merg în deltă. Pentru cazare am optat pentru Hotel Mon Jardin din Mahmudia. În cele 3 zile petrecute aici am făcut plimbări cu barca pe canalele și pe lacurile din zonă, iar peisajele mi s-au părut absolut impresionante și unice.
Iată mai jos un filmuleț preluat de pe canalul de youtube al blog-ului:
Meciuri de tenis la Cluj
Clujul este un oraș pe care eu îl consider foarte frumos și îmi place foarte mult. În acest an, mă bucur că am reușit să ajung de două ori aici. Prima dată am fost în februarie și am mers cu mașina. Scopul călătoriei a fost meciul de tenis din Fed Cup dintre România și Cehia, care s-a ținut la Sala Polivalentă din Cluj. Apoi, în iulie am fost din nou la Cluj, tot la un meci de tenis, respectiv România – Spania din Cupa Davis. De data aceasta am călătorit cu avionul și am ales să zbor cu Blue Air la dus și cu TAROM la întoarcere.
Paradisul din Parcul Natural Comana şi Delta Neajlovului
Parcul Natural Comana este o arie protejată de interes național și este situat la doar 30 de kilometri de București. Fiind atât de aproape, mulţi bucureșteni (printre care mă număr și eu) merg aici în weekend pentru relaxare. Aici, natura a creat un adevărat paradis al plantelor și al pasărilor. Pentru o ieșire de o zi sau de câteva ore, Delta Neajlovului şi Parcul Natural Comana pot fi ideea perfectă, dacă te-ai săturat de aglomerația din București.
Peisaje extraordinare în Transfăgărăşan, Lacul Bâlea şi Sibiu
La începutul verii, chiar în ziua în care s-a deschis, am vizitat Transfăgărăşanul şi lacul Bâlea. Am plecat de pe Valea Prahovei, iar la întoarcere am stat în Sibiu.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii
4 comentarii. Leave new
Bravo! Tine-o tot asa si in 2017!
Merci frumos! 🙂
La mai mare! In 2017 unde calatoresti?
Multumesc, la fel! As vrea in Madeira, printre altele. O sa urmeze un articol in curand.