Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Remember: Timișoara 25 de ani!

Remember: Timișoara 25 de ani!

M-am hotărât în acest weekend să fac, în sfârșit, o vizită în Timișoara. Nu am ales acest mare oraș al României întâmplător. Ci deoarece pe data de 16 decembrie 2014 se împlinesc exact 25 de ani de la evenimentele ce au condus la declanșarea Revoluției Române din 1989. Şi apoi la căderea comunismului în România.

Remember: Timișoara 25 de ani. Abia împlinisem un an de zile și câteva luni în decembrie 1989 și tot ce știam despre revoltele din Timișoara am aflat în anii adolescenței mele de la părinți, din documentare, de pe internet, din reportaje sau de la TV. Pe seamă ce treceau anii am început să am o dorință tot mai mare de a vedea Piața Operei din Timișoara, simbolul începutului Revoluției din decembrie 1989. Așa că am plecat într-acolo, vădit emoționat, deoarece aveam să văd un loc celebru din Romania, încărcat atât de istorie, dar și de un puternic sentiment patriotic național.

Și am ajuns. La cât citisem și mă documentasem despre evenimentele din decembrie 1989, am avut un prim sentiment foarte ciudat când am pășit în Piața Operei. Mi se părea un loc atât de încărcat de istorie, încât am fost copleșit și atras de la început de această frumoasă și interesantă zonă arhitecturală.

Remember: Timișoara 25 de ani!

 

Piața Operei…acum se numește Piața Victoriei și este unul din locurile centrale ale Timișoarei, locul în care în data de 20 decembrie 1989 acest oraș a fost proclamat primul oraș liber de comunism din Romania!

Aici s-au declanșat în 16 decembrie 1989 marile evenimentele împotriva regimului comunist, populația a ieșit pe străzi cerând-și drepturile de libertate și democrație, fiind o revoltă total anticomunistă, împotriva sistemului, cerându-și aceste lucruri cu mâinile goale, împotriva unui sistem represiv.

Începând din data de 20 decembrie, după ce armata a fraternizat cu populația, de la celebrul balcon al Operei, în fața a peste 100.000 de oameni, Timișoara s-a transformat în primul oraș liber de comunism, lansându-se sloganul nemuritor „azi în Timișoara, mâine în toată țara”. În data de 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generală în toate fabricile timișorene și oamenii au venit cu toții în Piața Operei să apere fragila revoluție împotriva sistemului comunist, care se profila însă tot mai mare, dacă ecoul evenimentelor din Timișoara era preluat și de celelalte mari orașe. Ceea ce s-a întâmplat.

Stăteam acum în fața balconului Operei și încercam să-mi imaginez ce era aici în urmă cu 25 de ani!!

Piaţa Operei astăzi

 

Timișoara 25 de ani – astăzi: piața Operei a devenit probabil cea mai mare atracție turistică a Timișoarei. Această arie celebră este mărginită la nord de Operă, la sud de Catedrala Mitropolitană. Promenada de câteva sute de metri dintre cele două monumente arhitecturale se numesc Corso (pe sensul de la Operă spre Catedrală) și Surogat (traseul invers). În jurul Pieței, în afară de Operă și de Catedrală, se regăsesc Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, cinematografe, Muzeul Banatului, galerii de artă, multe magazine, restaurante și cafenele.

Clădirile din zonă sunt absolut deosebite, foarte vechi și cu însemnătate istorică pentru patrimoniul arhitectural. Acestea sunt Palatul Lloyd, Hotelul Timișoara, Palatul Lofler, Palatul Camerei de Comerț, Palatul Merbl, Palatul Neuhausz, Palatul Hilt.

În scuarul central, pe un soclu de circa 5 m înălțime, se găsește monumentul Lupoaica cu puii. Monumentul a fost dăruit Timișoarei în anul 1926 de către Primăria din Roma. În apropiere este o fântâna arteziană, cunoscută și sub numele de Fântâna cu pești, construită în anul 1957.
Întreaga zonă ambientală este plină de restaurante și cafenele, în care găsești tot ce vrei. La prețuri corecte. Dar mai ales găsești liniște. acel sentiment de relaxare totală. Oameni binevoitori peste tot și începi să simți că faci parte din istoria locului. Recomand cu prisosință acest loc, dacă încă nu l-ați vizitat, nu o să regretați deloc, fiind o experiență unică și mai mult decât reușită.

 

Lasă un răspuns