Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Mânăstirea Curtea de Argeș și Legenda Meșterului Manole

Mânăstirea Curtea de Argeș și Legenda Meșterului Manole

Anul trecut la începutul lunii septembrie, aflându-mă în drum spre Transfăgărăşan, am făcut o mică oprire la Mănăstirea Curtea de Argeș. Demult vroiam să ajung aici. Mânăstirea Curtea de Argeș se află la doar două ore distanţă de București și la aproximativ 40 de km de Pitești. Mai precis, în Municipiul Curtea de Argeș, pe Bulevardul Basarabilor numărul 1. Mănăstirea Curtea de Argeș este un important loc de pelerinaj din țara noastră.

Mânăstirea Curtea de Argeș

 

Construită în anul 1517 în stil bizantin, însă și cu influenţe arabe și persane, Mânăstirea Curtea de Argeș a fost ctitorită de către Neagoe Basarab. Acesta a fost domnul Ţării Românești în perioada 1512 și 1521. Detaliile exterioare sunt evidenţiate de cele 12 coloane construite dintr-un singur bloc. Acestea îi reprezintă pe cei 12 apostoli. Mânăstirea Curtea de Argeș este locul de care se leagă celebra legendă a Meșterului Manole.

Mânăstirea Curtea de Argeş

Mânăstirea Curtea de Argeş

Legenda Meşterului Manole

 

Legenda spune că Neagoe Basarab a adus cei mai buni meșteri ai vremii pentru construirea Mânăstirii. Însă ceea ce aceștia construiau ziua se dărâma noaptea, iar în ziua următoare trebuiau să o ia de la capăt. Apoi, într-o noapte, Meșterul Manole a visat că dacă va zidi în pereții Mânăstirii prima persoană care va veni a doua zi, aceasta va rămâne în picioare și nu se va mai dărâma. Din păcate, prima persoană care a venit a fost Ana, soția Meșterului Manole. Cu durere în suflet, Manole a hotărât să o sacrifice pe Ana pentru a putea ridica Mânăstirea.

Mânăstirea Curtea de Argeş

Mânăstirea Curtea de Argeş

Legenda spune că atunci când Mânăstirea Curtea de Argeș a fost finalizată, toți meșterii au rămas închiși în turnul acesteia din ordinului regelui, pentru ca aceștia să nu mai construiască altă mânăstire mai frumoasă în altă parte. Continuarea legendei spune că Meșterul Manole și-a construit niște aripi cu care a încercat să evadeze din turn, însă acestea nu au mers, Manole cazând din turn și murind, iar în acel loc s-a ivit o fântână care încă mai dăinuie și astăzi.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii

Lasă un răspuns