Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Mânăstirea Cârţa – un loc plin de istorie

Mânăstirea Cârţa – un loc plin de istorie

La începutul lunii ianuarie am scris acest articol în care am povestit care sunt planurile mele de călătorie în acest an, iar la capitolul “călătorii în România” mi-am setat ca obiectiv să ajung, printre altele, la Mănăstirea Cârţa, județul Sibiu. De mult timp am în plan să ajung aici. Însă până acum nu am găsit timpul necesar. Şi nici nu eram 100% convins că merită să bat atâta drum.

Aveam în plan să ajung la Mânăstirea Cârţa undeva prin vara lui 2016. Însă am ajuns aici încă din februarie! O dovadă a faptului că dacă iți setezi niște obiective clare, vei avea șanse mai mari să le îndeplinești. Se zice că dacă iți scrii niște obiective pe o foaie de hârtie, ai șanse mari să le îndeplinești deoarece reprezintă practic un contract cu tine însuți, iar subconștientul tău mereu se va gândi la obiectivele setate. Iar eu sunt perfect de acord cu acest lucru.

Cum ajungi la Mânăstirea Cârţa?

 

Ruinele Mănăstirii Cisterciene de la Cârţa sunt situate în comuna Cârţa, aflată la aproximativ 40 de kilometri de orașul Sibiu, venind dinspre Brașov. Pe drumul european E68, după localitatea Arpaşu de Jos, se face dreapta înspre localitatea Cârţa. Din fericire, atât localitatea cât și ruinele Mănăstirii Cisterciene sunt semnalizare și există indicatoare din timp, aşa că intrarea este greu de ratat. Odată ce ai făcut dreapta spre localitatea Cârţa, vei merge aproximativ 2 kilometri și vei ajunge exact în faţa mânăstirii.

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Istoria Mânăstirii Cârţa

 

Cistercienii reprezintă un ordin călugăresc, originile lor pornind din localitatea franceză Cîteaux în anul 1098. De aici provine și numele. Sub conducerea lui Bernard de Clairvaux, ordinul cistercian s-a răspândit în mai multe ţări din Europa, ajungând și în partea de est a continentului. Inclusiv în România. Ordinul Cistercian avea trei principii de bază, referitor la viaţa călugărilor: celibatul, sărăcia și ascultarea. De asemenea călugării nu aveau dreptul să mănânce carne, iar consumul de vin era limitat.

În țara noastră au existat două mânăstiri cisterciene. Prima, cea din localitatea Igriş, județul Timiș, a fost distrusă complet de invazia tătară din anul 1241. Iar cea de-a doua este cea de la Cârţa. Nu se cunoaște cu exactitate anul în care a fost construită, însă se pare că aceasta a fost construită începând cu anul 1205. Zic “începând”, deoarece finalizarea construcției mănăstirii a durat foarte mult. Aceasta a fost terminată undeva în jurul anului 1320, iar primele construcții se pare că au fost făcute provizoriu din lemn.

Mânăstirea Cisterciană de la Cârţa ajunsese să capete destul de multă putere în zonă, iar în jurul anului 1400 Abaţia Cisterciană construise și administra 10 localități (Cârţa, Criţ Meşendorf, Cloaşterf, Apoş, Cisnădioara, Feldioara, Colun, Glâmboaca şi Cârţa Românească) și adusese în zonă mulţi sași. Însă, după anul 1421 Mănăstirea Cârţa a fost atacată și distrusă de turci. Iar în anul 1474 aceasta a fost desființată de către Matei Corvin și trecută în posesia Catedralei din Sibiu. Cu toate acestea, în anul 1495 o parte din mânăstire a fost renovată. Aripa sudică a fost transformată în casă parohială (și astăzi are aceeași destinație).

Mânăstirea Cârţa – una dintre cele mai vechi construcții gotice timpurii din Europa de est lăsată în paragină

 

Mânăstirea Cisterciană Cârţa este una dintre cele mai vechi construcții în stil gotic timpuriu din Europa de est, iar în prezent se află în stare de ruină. Doar capela construcției mai este folosită de către comunitatea evanghelică săsească.

Din păcate, multe construcții pline de istorie din România precum Mânăstirea Cisterciană de la Cârţa au fost date uitării şi nu sunt promovate aşa cum trebuie. Ddefapt, nu sunt promovate deloc. Iar multă lume nu a auzit de ele. Doar cu puţin efort, Cârţa poate deveni un obiectiv turistic cunoscut și promovat în Romania, iar zona – acum părăsită și pustie, poate înflori datorită turismului. Este și de datoria noastră, a bloggerilor de turism să facem cunoscute aceste locuri și să facem cunoscută istoria.

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Mânăstirea Cârţa

Citește și:

În vizită la Cetatea Rupea – impresii

sau

Lacul Ochiul Beiului – unul dintre cele mai frumoase locuri din România

* Fotografiile sunt făcute în data de 5 februarie 2016. Din păcate, mânăstirea nu era deschisă și nu am putut intra înăuntru, aşa că am vizitat-o doar pe dinafară.

** Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii

Lasă un răspuns