Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Istanbul – Răpirea din Serai în varianta 2014

Istanbul – Răpirea din Serai în varianta 2014

Deși Istanbul se află destul de aproape de țara noastră, abia la finalul anului trecut am ajuns pentru prima dată în acest oraș. La prima vedere, orașul este imens (aprox. 14 mil. de locuitori), însă este foarte bine organizat.

Transportul în comun – este foarte bine structurat, având linie directă din Aeroportul Atatürk până aproape oriunde în oraș. Toate trenurile, metrourile și tramvaiele din Istanbul sunt de ultimă generație şi curate, iar prețul unui bilet costa 3 lire (1 euro).

Pentru cazare, am ales Hotel Momento – pe care îl recomand, un hotel de 4 stele foarte bun, având un rating de 8.9 (fabulos) pe booking.com. Hotelul se află în partea veche a orașului, în “peninsulă”, aceasta fiind zona cea mai bună pentru cazare deoarece toate obiectivele se află aici.

Mâncarea – Este important să știi unde să mănânci, dar mai important este să știi unde să nu mănânci. Când ajungi în Istanbul toată lumea te invită insistent în restaurantele lor, iar mulţi turiști cad în plasa acestora. Evită zonele în care este foarte multă aglomerație, precum Podul Galata (o zonă de evitat din punctul meu de vedere), deoarece este posibil să iți iei ţeapă, adică să mănânci prost şi scump. O zonă pe care o recomand pentru a mânca, în special peşte, este bulevardul Kennedy, unde poți găsi numeroase restaurante pe malul Mării Marmara.

Bosfor

Palatul Topkapî – sursa de inspirație a lui Mozart pentru opera sa, Răpirea din Serai

 

Palatul Topkapî este un loc care nu trebuie ratat. Acesta este sursa de inspirație a lui Mozart pentru opera sa, Răpirea din Serai, dar și locul în care se află Sabia lui Ștefan cel Mare. Impresionantul palat se află în partea veche a orașului, pe malul Mării Marmara. Muzeul palatului Topkapî deține și importante relicve. Aici se găsesc mâna dreaptă şi o parte a craniului lui Ioan Botezătorul, toiagul lui Moise cât şi multe alte bijuterii și obiecte istorice.

Alte obiective turistice de neratat în Istanbul sunt: Marele Bazar (unde vei găsi haine “de firmă”, rahat turcesc, ceaiuri și diverse alte obiecte), bazarul de condimente – situat aproape de Podul Galata, lângă Moscheea Rüstem Paşa (eu nu l-am găsit din prima), Hagia Sofia, Moscheea Albastra, Biserica Cisterna sau Palatul Dolmabahce.

Cisterna

Shopping. Din punctul meu de vedere din Istanbul nu poți să cumperi mare lucru. În mall-uri sunt aceleași magazine și aceleași prețuri ca la noi. Iar în bazar și în magazinele din oraș nu sunt decât fake-uri.

Ca sfat general: nu te lăsa influențat de insistențele și amabilitatea aparentă a turcilor și ia singur deciziile legate de ce să cumperi și unde să mănânci. Chiar dacă iți vor spune că au prieteni sau prietene în România și că îl iubesc pe Gică Hagi, defapt este doar o strategie de marketing, încercând să creeze o legătură intre voi.

Lasă un răspuns