Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

De unde provine numele insulei Fuerteventura?

De unde provine numele insulei Fuerteventura?

Locuită încă din timpuri străvechi, numele insulei Fuerteventura are o istorie intersantă, insula fiind cunoscută de-a lungul timpului sub mai multe denumiri. Numele insulei Fuerteventura şi interpretarea inţelesului acestuia, spun pe scurt povestea acestei insule minunate. Locul sălbatic şi aproape necunoscut a devenit, în timp, destinaţia  turistică de top de astăzi!

Însorita Fuerteventura a intrat realativ de curând pe harta destinaţiilor turistice. Primul hotel a fost construit abia în anul 1965, în Jandia, iar aeroportul de la El Matorral, în anul următor. Numele insulei Fuerteventura a încept să devină tot mai cunoscut.

Dar, care a fost numele insulei Fuerteventura de-a lungul istoriei şi de unde provine numele pe îl cunoaștem astăzi?

 

Pentru turistii de astăzi, numele insulei Fuerteventura, cu un peisaj arid, aproape selenar, dar şi cu plaje nesfârşite, pare familiar. Şi totusi, oare a fost mereu aşa?

1. Herbania (sau La Herbania), numele insulei Fuerteventura în antichitate

 

Istoria pare să spună o altă poveste, greu de crezut acum. Fuerteventura a fost cunoscută în antichitate sub numele de Herbania. După unele interpretări, această denumire ar putea proveni de la vegetaţia abundentă care ar fi existat  în vremurile străvechi. In limba latină “ herba” înseamnă iarbă sau plante.O altă interpretare este însa ca numele provine de la zidul care impărţea insula în cele două regate tribale, de nord şi de sud. In limba berberă cuvântul “Bani” înseamnă zid.

2. Planaria sau Capraria, numele insulei Fuerteventura dat de romani

 

Cunoscută de romani, numele insulei Fuerteventura dat de aceştia era Planaria, pentru relieful său, în mare parte, plat.In alte scrieri, romanii o numeau şi Capraria, datorită numărului mare de capre care trăiau pe insula.

De altfel, capra reprezintă şi astăzi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale insulei. Interesant este că şi denumirea arhipelagului din care face parte insula Fuertevenura a fost dată de romani.  Într-o expediţie efectuată în jurul anului 30 î.Hr., aceştia au botezat Gran Canaria ca „insula Canare” datorită numărului mare de câini. Ulterior, acest nume provenit de la cuvântul roman „canis” care înseamnă câine, a fost utilizat pentru denumirea întregului arhipelag.

3. Fuerteventura,  numele actual al insulei

 

Numele insulei Fuerteventura cunoscut astăzi a fost dat de către Jean De Bethencourt. Acesta a fost un explorator francez, care, la inceputul anilor 1400, a cucerit şi colonizat insula pentru regele Spaniei, Henric al III-lea.

Tot el a stabilit prima capitală a insulei, după cucerirea celor două regate, la Bentacuria. Cea mai cunoscută interpetare a numelui insulei Fuerteventura este aceea că provine de la vânturile sale puternice. Istoria consemnează şi o altă poveste, mai puţin cunoscută:  după cucerirea insulei, Bethencourt ar fi exclamat: “que fuerte aventura!”.

Citește și:

Care sunt cele mai bune plaje din Fuerteventura?

sau

7 motive să mergi în Fuerteventura

* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii

2 Comments

  1. Foarte interesant! 🙂 Multumim pentru informatii! Pentru cei interesati sa-si organizeze concediile pe cont propriu recomandam: https://spotting.ro/

  2. Am vizitat aceasta insula. Este interesanta!

Lasă un răspuns