Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Benidorm: Manhattan-ul Europei învechit, dar cu super plajă!

Benidorm: Manhattan-ul Europei învechit, dar cu super plajă!

De vreo două luni de zile am amânat publicarea acestui articol despre Benidorm deoarece mă tot gândesc dacă să scriu un articol pozitiv sau unul negativ despre Benidorm și încă nu m-am hotărât pentru ca au fost atât lucruri care mi-au plăcut cât și lucruri care nu mi-au plăcut, așa că voi încerca să îţi prezint părerile mele într-un mod cât mai obiectiv. Pe scurt, Benidorm nu m-a dat deloc pe spate, în ciuda imaginii aparent favorabile pe care o are și mă așteptam, sincer, la mai mult mai mult, dar poate aveam eu așteptări prea mari.

Toamna trecută am fost într-o vacanţă în Spania în zona Valencia, dar am vizitat și alte câteva orașe din împrejurimi, precum Alicante, Castellon, Calp, Denia, Gandia, dar și Benidorm, fiind cunoscut și ca Manhattan-ul Europei (o denumire extrem de pompoasă, evident) datorită clădirilor sale înalte, dar Benidorm este recunoscut și pentru plajele mari și frumoase. Legat de cazare, am optat pentru Hotel Silken Puerta Valencia. Recomand acest hotel cu căldură, iar una dintre cele 4 zile ale sejurului din Spania am hotărât sa o petrec în Benidorm. Am fost de mai multe ori în Spania, dar până acum nu am reușit să îmi fac timp și pentru Benidorm, orașul cu cei mai mulţi zgârie nori pe cap de locuitori din lume!

Benidorm: Manhattan-ul Europei

 

Benidorm este situat la o distanţă de vreo 140 de kilometri faţă de Valencia. Distanţa se poate parcurge cu mașina în aproximativ o oră și jumătate. Având în vedere că îmi plac atât clădirile înalte cât și plajele, abia așteptam să ajung în acest oraș, însă odată ajuns aici am constatat că Benidorm nu este nici pe departe un oraș de lux, aşa cum mi-aş fi imaginat. Ci dimpotrivă. Benidorm mi s-a părut un oraş cu un aspect învechit, cu clădiri demodate și unele neîngrijite. Unele clădiri au 25-30 de etaje, insă au o singură scară și sunt foarte înguste (ceea ce nu e neapărat rău), însă în cele mai multe cazuri arhitectura și design-ul clădirilor lasă de dorit.

Fiind considerat o destinație de top pentru turiști, mă așteptam să fie mai multă activitate în oraș. Însă nu am putut remarca decât pensionarii englezi care se plimbau pe faleză. Sau făceau gălăgie și beau bere la numeroasele terase deschise pe malul mării. Sigur, era luna octombrie. Dar totuşi, în alte orașe din zona în care am fost în aceeași perioadă, precum Alicante sau Valencia era muuult mai multă activitate. Poate pe timpul verii este altfel, dar în octombrie Benidorm era extrem de liniștit. Aproape pustiu.

Plaja Levante – cel mai frumos lucru din Benidorm!

 

Unul dintre puținele lucruri care mi-au plăcut și pentru care poate m-aş mai întoarce vreodată în Benidorm este plaja Levante. Aceasta este una dintre cele 3 plaje din acest oraș. Plaja arată impecabil. Nisipul este auriu, iar atât nisipul cât și apa sunt incredibil de curate. Nu vreau să exagerez, dar în opinia mea plaja Levante este una dintre cele mai bune plaje din Spania continentală. Însă clar nu se poate compara cu plajele spectaculoase din Insulele Canare sau Baleare.

Gran Hotel Bali – cel mai înalt hotel din Europa

 

Un lucru interesant este faptul că în Benidorm se află cel mai înalt hotel din Europa. Acesta se numeşte Gran Hotel Bali. Tot ăn Benidorm găseşti şi cea mai înaltă clădire rezidențială din Uniunea Europeană, Tempo Tower. Acesta are 47 de etaje şi este construit probabil de niște Dorei, deoarece aceștia s-au prins de faptul ca nu există spațiu pentru lifturi pentru ultimele 27 de etaje ale clădirii abia după ce au ridicat peste 90% din structura sa (sursa aici). Tempo Tower este alcătuit din două turnuri gemene având o înălțime de 200 de metri și unite în partea superioară.

Poate în construcția impresiei mele despre Benidorm are o greutate mare și faptul că abia am reușit să găsesc un restaurant care să servească paella. Şi nici măcar nu a fost prea bună. Se vedea clar că a fost pregătită cu ceva timp înainte și apoi reîncălzită.  Însă prețul era același ca pentru o paella proaspătă și preparată ca la carte, adică în jur de 15 euro pentru o porție de o persoană. Dacă vrei să mănânci paella, recomandarea mea este să mergi în Valencia, locul unde a luat naştere paella. Aici am mâncat cea mai bună paella.

În încheiere, pentru mine Benidorm a fost o dezamăgire în termen de zgârie-nori deoarece sunt vechi, demodați și nu au vreo arhitectură deosebită, însă dacă faci abstracție de acest lucru și te concentrezi doar pe plajă, o călătorie în Benidorm va fi o experiență plăcută. Dar eu unul, nu mă mai întorc prea curând. Sunt enorm de multe locuri în Spania mult peste Benidorm.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina noastră de facebook: Fabrica de călătorii – facebook.com/FabricaDeCalatorii

One Comment

  1. am fost! cel mai frumos loc din spania cu cele mai bune plaje!

Lasă un răspuns