Pages Navigation Menu

Fabricăm cele mai frumoase idei de călătorii!

Alberobello – orășelul de poveste din sudul Italiei

Alberobello – orășelul de poveste din sudul Italiei

Totul a pornit când am găsit niște bilete de avion ieftine pe ruta București-Bari. Apoi m-am gândit ca 4 zile în Bari sunt cam multe și am început să caut alte locuri frumoase prin apropiere. Aşa am descoperit Polignano a Mare (despre care am scris acest articol), dar şi Alberobello – un orășel superb, cu locuințe unice în lume, numite trulli.

Construcţiile de tip trulli sunt niște mici căsuțe specifice zonei de sud a Italiei (Apuglia). Acestea sunt construite din piatră și au acoperiș sub formă de con. Căsuțele trulli erau folosite inițial pentru adăposturi sau locuri de depozitare, însă între timp au devenit o atracție pentru turiști. Fiecare construcție de tip trulli are pe acoperiș un desen mistic, fiecare având o altă semnificație.  Acest tip de construcții au început să fie ridicate începând cu anul 1000, însă cele de aici sunt construite în secolul al 19-lea.

Căsuțele trulli din Alberobello sunt protejate de către UNESCO

 

Astăzi, micuțul orășel din sudul Italiei atrage mii de turiști anual, iar trulli sunt monumente protejate de către UNESCO din anul 1996. Evident, italienii au făcut o afacere din acest lucru transformând construcțiile trulli în magazine, în special de suveniruri. Pe lângă cele peste 1000 de trulli, din Alberobello nu putea lipsi o biserică. Construită într-un stil apropiat clădirilor trulli, Chiesa Sant’ Antonio se află în centrul localității și este un punct de atracție pentru turiști.

Alberobello este foarte ușor accesibil pentru turiști, existând linie directă de tren din Bari, Lecce sau orice alt oraș din sudul Italiei. Dacă ești interesat de călătorii în această zonă a Italiei, poate ar fi bine să ajungi și la Polignano a Mare, unde se găsește o plajă superbă săpată în stâncă, despre care am detaliat aici.

Lasă un răspuns